Connect with us

Crna kronika

Jedino ubojstvo Joze Kafadara nije rasvijetljeno

U Zeničko-dobojskom kantonu u 2014. godini ubijene su četiri osobe, ali jedno od tih krivičnih djela je okvalifikovano kao nanošenje teških povreda sa smrtnom posljedicom.

Istražioci kantonalnog MUP-a riješili su sva tri zločina koja su istraživali, ali onaj 27. maja prošle godine kada je na lokalnom putu u selu Šušanj kod Zenice ubijen poznati bh. privrednik Jozo Kafadar (69), čiju istragu vodi FUP, još je nerasvijetljen.

Kafadar je ubijen sa četiri hica iz automatske puške ispaljena pojedinačno. Bila je to klasična egzekucija. Naime, nakon metka koji mu je ispaljen u stomak, pao je na cestu, nakon čega mu je ubica ispalio još tri hica u leđa.

Prema izjavama dvoje komšija iz sela, prije pucnjeve čule su se Jozine molbe za život upućene ubici.

Nakon ovog zločina, zajednički timovi FUP-a, te MUP-ova ZDK-a i SBK-a saslušali su brojne svjedoke, ali niko još nije osumnjičen.

Sukob prijatelja

– Iz skupine krivičnih djela protiv života i tijela na području ZDK-a u toku 2014. počinjena su dva ubistva koja su rasvijetljena, a rasvijetljeno je i jedno iz prethodnog perioda, potvrdila nam je Aldina Ahmić, portparol Uprave policije MUP-a ZDK-a.

U 2013. bilo je osam ubistava i sva su riješena, i to sedam u toj, a jedno u prošloj godini. U 2012. bila su tri, u 2011. sedam, a 2010. šest ubistava, a pripadnici kantonalnog MUP-a rasvijetli su sve te zločine.

Prvo prošlogodišnje ubistvo desilo se u Zenici 12. maja kada je Jasmin Briga (38) u naselju Babina Rijeka hicem iz pištolja usmrtio Elvina Osmančevića (22) iz Zenice.

Osmančević je podlegao u zeničkoj bolnici od povreda zadobijenih u porodičnom stanu u zgradi u Ulici Prve zeničke brigade 19, gdje je iz pištolja u njega pucao Briga, inače komšija iz susjedne zgrade.

Prethodno je, podsjetimo, došlo do svađe između Brige i braće Osmančević, Emira, zvanog Lalo, i Elvina zbog grafita četiri S i natpisa Lalo ispred zgrade. Nakon svađe sa Emirom, Briga je došao na vrata stana Osmančevića sa dva pištolja u rukama. Kada je Emir otvorio, počeo je galamiti na njega tražeći da ukloni grafit. U jednom momentu je udario pištoljem po glavi mladića, koji je potom ušao u stan i vratio se sa sjekirom kojom je udario Brigu. U međuvremenu je stigao i Elvin, te je došlo do naguravanja i fizičkog obračuna tokom kojeg je 22-godišnjak pogođen hicem u stomak.

Briga je odmah uhapšen, nalazi se u pritvoru KPZ-a Zenica, a sudski postupak u Kantonalnom sudu u Zenici je u toku.

Salem Murtić iz Kaknja, koji je pronađen mrtav u mjestu Podbjelavići pored regionalnog puta 7. juna prošle godine, preminuo je usljed iskrvarenja od uboda nožem u nogu. Iako se isprva mislilo da se radi o klasičnom ubistvu, kasnije je utvrđeno da je došlo do sukoba dvojice prijatelja koji su bili u pripitom stanju, a potom i fizičkog obračuna. Policija je brzo nakon pronalaska Murtićevog tijela uhapsila Jozu Bošnjaka iz sela Bištrani, koji se zasada sumnjiči da je počinio ubistvo. Prilikom hapšenja, kod njega je nađen nož sa tragovima krvi.

Preminuo u snu

Istragom je utvrđeno da je svemu prethodila svađa Murtića i Bošnjaka u golfu, odakle je Murtić izbacio prijatelja i fizički ga napao. Potom je, kako se pretpostavlja, Murtić izvadio nož i krenuo prema Bošnjaku, pa je došlo do naguravanja. Bošnjak je u jednom momentu oteo nož i ubo Murtića u nogu. Poslije mu je navodno pomogao da sjedne u auto, a onda se udaljio noseći nož sa sobom.

Tužilaštvo ZDK-a, kako nam je potvrdila portparol Azra Isaković, podiglo je 27. januara optužnicu koja čeka na potvrđivanje u Kantonalnom sudu u Zenici.

Halid Omerović iz Omerdinog Polja kod Maglaja nađen je mrtav 7. juna 2014. u porodičnoj kući. Obdukcijom je utvrđeno da je smrt nastupila od povreda zadobijenih pri padu, a potom se ispostavilo da je u kući Omerovića izbila svađa između Halida i njegovog sina. Potom je došlo i do fizičkog obračuna, a nakon sukoba otac je otišao na spavanje i preminuo je tokom noći od unutrašnjeg krvarenja. Kantonalni sud Zenica osudio je u decembru prošle godine počinioca ovog djela.

Oslobođenje

Continue Reading