Connect with us

Kultura

Je li “nafta 21. stoljeća” bila jedan od uzroka rata u BiH?

U Bosni i Hercegovini postoje značajne količine litija, tvrdi profesor Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli. Istodobno navodi da su najveće nalazišta “nafte 21. stoljeća” nalaze u Podrinju, Središnjoj Bosni i Bosanskoj Posavini što ne isključuje mogućnost da je upravo litij bio jedan od uzroka rata koji je devedesetih godina prošlog stoljeće vođen upravo na tim područjima.

Radi se o mineralu od kojeg se, između ostalog, poizvode baterije za električna vozila, zbog čega je upravo on ključan za razvoj automobilske industrije, zbog čega je odavno prozvan „naftom 21. stoljeća“.

Informaciju o nalazištima ovog metala na prostoru BiH i Srbije nedavno je u javnost iznio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Realizacija projekta „Jadar“ biti će bum za razvoj Srbije i Podrinja, s obzirom da tu ima 10% svjetskih nalazišta litija – rekao je tom prigodom Vučić, dodajući kako bi ovo mogao biti veliki bum za Podrinje s obje strane Drine.

>>Gubitak Kosova Srbija pokušava nadomjestiti “malom korekcijom granica” u BiH

Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, istaknuo je da predsjednik Srbije nije ovo rekao napamet te kako je to su u potpunosti točno.

-Radi se o nalazištima ne samo u Podrinju nego u cijeloj BiH. Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austro-Ugarske rekao je da je BiH izuzetno bogata rudama i mineralima, kazao je Gutić nedavno za sarajevski Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, litija ima i na području Domaljevca, Šamca, dijelu srednje Bosne.

Dodao je da su još od šezdesetih godina prošlog stoljeća rađena geološka kartiranja cijele BiH.

-Posjedujemo sve podatke. Znamo da su za litij u Podrinju zainteresirane neke njemačke tvrtke. U BiH je već formirana tvrtka uz preporuku tvrtke „Thyssen“ iz Njemačke, upravo za ova nalazišta, kazao je Gutić.

>>Davor Domazet-Lošo: Hrvatska ima osamnaest izgubljenih godina glede politike prema BiH i tamošnjim Hrvatima

Stavimo li u isti kontekst sve ove informacije, uključujući i činjenicu da su podaci o nalazištima litija poznati jako dugo, ne treba biti iznenađen što je ratni sukob devedesetih bio iznimno snažan upravo u Podrinju, Središnjoj Bosni i Bosanskoj posavini.

Podsjetimo, Litij se koristi za pravljenje litij-jonskih baterija za mobilne telefone i laptope, a bit će sve traženiji zbog sve veće proizvodnje električnih automobila. Koliko je značajan, govore procjene stručnjaka da bi europsko tržište baterija 2025. godine moglo vrijediti 250 milijardi eura.

Znanstvenici vjeruju da BiH i Srbija posjeduju 10 posto svjetskih rezervi litija .

 

M.J.

Continue Reading