Connect with us

Kultura

Javio nam se pukovnik Marko Lukić, piše da ima čin generala!

Na privatnu adresu javio nam se umirovljeni pukovnik Oružanih snaga RH Marko Lukić. Povod je naš tekst “Marko Lukić godinama se lažno predstavljao kao general. Izgleda da više neće morati!“, objavljen na Maxportalu 17. srpnja 2022, godine.  Reakciju g. Marka Lukića objavljujemo bez intervencija

 

Blagoslovljen današnji dan

U Knjizi Mudrosti piše:’’ Čuvajte jezik od opakih riječi, jer i najtajnija riječ nije bez učinka. (Mudr1,11) Riječi su moćne. One imaju učinak već prema tome jesu li dobre ili zle. Zle riječi razaraju i ruše, unose nemir i strah.

Zle riječi mogu čovjeka okovati, slomiti mu krila i vezati ga uz nisko.Zle riječi mogu čovjeka otrovati, upropastiti mu život; vlastiti i tuđi. Zle riječi mogu i ubiti, usmrtiti. One mogu navući prokletstvo i propast na čovjeka. Zle riječi mogu ugasiti žar i toplinu.

Dobre riječi, naprotiv, donose mir i sigurnost. One mogu čovjeka oživjeti, obratiti, vratiti mu nadu. Dobre riječi mogu čovjeka ohrabriti, utopliti, dati mu krila da poleti prema visinama. Dobre riječi mogu stvarati čuda, graditi novi svijet.

Danas ljudi obiluju zlim riječima. A riječi, bilo dobre ili zle , imaju silnu snagu. Snaga zlih riječi se širi. I jednom izgovorene zle riječi imaju snagu sve dotle dok ih dobre riječi ne ponište i ne izbrišu.

Nemojte nikada govoriti zle riječi da si date oduška, jer je to lavina koja zatire i pustoši. Ako su već izgovorene, poništite njihovu snagu dobrim riječima. Možda se čini da je tako malo dobrih riječi i da je bezuspješno govoriti ih. Ali dobre riječi su kao svjetlo. Koliko god svjetlo bilo malo vidi se i u velikoj tami.

Čovjekov život je onakav kakve su njegove riječi koje govori sebi i drugima.A riječi koje izgovaraju drugi također oblikuju čovjekov život. Riječi dolaze iz srca i kazuju što čovjek misli. Površne i prazne riječi govore o isto takvom životu. Prijetvorne riječi odaju dvoličnu osobu. Riječi srdite i bučne govore o vastitom nemiru i siromaštvu.

Počnimo govoriti dobre riječi. One će nam vratiti dobrotu. Površne i lakomislene riječi zamijenimo dubokim i ozbiljnim riječima. One će nas vratiti nama samima, drugima i ozbiljnosti života. Počnimo govoriti riječi tople i srdačne. One će ugrijati i udomiti ovaj hladni svijet. Govorimo riječi evanđeoske. One će nas hraniti i osmisliti naš život i zajedništvo. Jer, zapamtimo, riječi su moćne i nijedna nije bez učinka. One nas upućuju na vlastito srce – domovinu riječi.

“Dobar čovjek iz dobra blaga srca svojega iznosi dobro, a zao iz zla iznosi zlo. Ta iz obilja srca usta mu govore.” (Lk 6,45)
Bog vas blagoslovio.

GENERAL  Marko Lukić.”

P. S.

S Pantovčaka smo primili službenu obavijest o svečanosti koja će se održati u srijedu 20. srpnja u 19 sati u Uredu predsjednika Republike na kojoj će “predjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH uručiti počasne činove i odlikovanja hrvatskim braniteljima”.

Među onima koji će primiti počasne činove je i pukovnik Marko Lukić (Dobit će počasni čin brigadnog generala kojim je vrlo nezadovoljan pa je pisao prosvjedno pismo Milanoviću).

Zanimljivo je da će predsjednik Milanović počasne činove dodijeliti na prijedlog Hrvatskog generalskog zbora (civilne udruge), a taj prijedlog na Pantovčak je upućen dok je predsjednica bila Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je taj prijedlog, koji su pripremio Upravni odbor Hrvatskog generalskog zvora (pri čemu su glavnu riječ imali Pavao Miljevac i Ljubo Ćesić Rojs) otklonila jer nema zakonske osnove ni kriterija koji određuju tko predlaže osobu za dodjelu počasnog čina generala.

Po Zakonu o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske ( NN 30/18) , Članak 101.b određeno je:

(1) Predsjednik Republike može dodijeliti počasni čin časnika, generala odnosno admirala Oružanih snaga hrvatskim državljanima i državljanima stranih država za osobite zasluge stečene u Domovinskom ratu.

(2) Počasni čin daje pravo na oznake i odgovarajuće vojne počasti bez prava na zapovijedanje i vođenje te nema nikakve financijske učinke.

(3) Kriterije i postupak za predlaganje te druga pitanja u vezi s počasnim činovima iz stavka 1. ovoga članka odlukom propisuje Predsjednik Republike na prijedlog ministra obrane.

Odluka iz trećeg stavka ovog članka nikad nije definirana pa nije jasno po kojem kriteriju se vodio predsjednik Zoran Milanović pri dodjeli ovih činova. Na dodjelu počasnih činova aktualni ministar Mario Banožić nije pozvan niti je sužbeno obaviješten.

P.S.S.

Činove brigadnog generala sutra će  dobiti: Marijan Biškić, ratni  zapovjednik Vojne policije,  Zdravko Andabak iz Tigrova, Ivica Obrovac iz ZP Osijek, Marko Lukić iz MUP-a te zapovjednici HVO-a Ilija Nakić iz Travnika i  Đuro Matuzović iz Posavine.

Naknadno su popisu dodani Josip Černi, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade i Miljenko Balen, ratni zapovjednik 138. brigade Goranski risovi iz Delnica.

Budući da se Marko Lukić javno predstavlja general bojnikom, cinici bi rekli da je zapravo degradiran dodjelom  čina brigadnog generala što je niži čin od generala bojnika.

Marko Marković/Foto: Ured predsjednika

Autor prenosa objave:Mladen LJubić-Vajta

Continue Reading