Connect with us

Kultura

Izrael će biti partner Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar iduće godine

U tijeku su pripreme za Međunarodni sajam gospodarstva koji će se u Mostaru održati od 25. do 29. travnja iduće godine, a poznato je već kako će zemlja partner ovoga puta biti Država Izrael.

– Izbor, dogovor i službeno proglašenje zemlje partnera Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru svake su godine iznova važni jer se sa zemljom partnerom, osim prezentacije i sudjelovanja na sajmu, razvijaju dublje i važnije gospodarske veze važne za budućnost Hercegovine i cijele BiH – kazala je Feni Dalfina Bošnjak, ravnateljica Sajma gospodarstva Mostar.

Dodala je kako su inicijativu Gospodarske komore Države Izrael u BiH u pogledu sudjelovanja izraelskih kompanija na Međunarodnom sajmu gospodarstva podržali Ministarstvo vanjskih poslova Izraela i Veleposlanstvo Države Izrael u Tirani, na čelu s Galit Peleg koja će uskoro biti imenovana novom veleposlanicom Izraela u BiH.

– Sudjelovanje Izraela kao zemlje partnera finalizirano je nakon što je dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović svojim nedavnim posjetom Izraelu osigurao značajno sudjelovanje izraelskih kompanija na Sajmu gospodarstva. Izrael je tada potvrđen kao država saveznica koja ima sposobnost i volju pomoći u naporima da se donesu rast, inovacija i prosperitet u hercegovačku regiju i cijelu BiH – podvukla je ona.

Bošnjak ističe kako Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru tradicionalno služi kao platforma za promidžbu proizvoda i usluga u građevinarstvu, poljoprivredi i prehrani, automobilskoj industriji i industriji visoke tehnologije.

– Izrael je postao svjetski lider predstavljanjem revolucionarnih dostignuća u područjima obrane i sigurnosti, cyber sigurnosti, poljoprivrede, pročišćavanja vode, solarne energije, telekomunikacija, farmacije i industrije visokih tehnologija – ustvrdila je Bošnjak.eKapija | Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma - Život je dvosmjerna ulica

Naglašava kako će predstavnici Gospodarske komore Države Izrael u BiH, koji će biti prisutni na Sajmu, povezati potencijalne partnere, osigurati neometanu komunikaciju među strankama, savjetovanje o administrativnim i pravnim pitanjima te će premostiti izazove poslovnih kultura.

Ocijenila je kako su diplomatski i ekonomski odnosi između Izraela i BiH nedavno ojačali, dok je nazočnost izraelskih kompanija na Međunarodnom sajmu gospodarstva 2023. još jedan korak u razvijanju odnosa između zemalja.

Ravnateljica Sajma gospodarstva Mostar izrazila je očekivanje kako će njihova nazočnost rezultirati izraelskim ulaganjem u BiH.

– Osim toga, očekuje se kako će predstavljanje Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru u izraelskim medijima također koristiti bosanskohercegovačkom turizmu koji je za sada relativno malo poznat izraelskim turistima. Posebno velik potencijal leži u sektoru obnovljivih izvora energije – poručila je ona.

Bošnjak je na kraju zaključila kako Mostar, a i Hercegovina kao regija, posjeduje ogroman neiskorišten potencijal u obnovljivoj energiji, kako vjetra tako i sunca, te kako time predstavlja izvrsnu investicijsku priliku za izraelska poduzeća iz energetskog sektora.

Continue Reading