Connect with us

Košarka

IZJAVA ZA POVIJEST

AMERIKANCI TVRDE: Najveća košarkaška ekipa u povijesti nije američki ‘Dream Team’, već jugoslavenski

Autor:  tropolje.info

“Riječ je o vjerojatno najutjecajnijioj momčadi na svijetu u zadnjih 25 godina. Zaboravite Jordanove Bullse, Spurse, sve LeBronove momčadi ili Warriorse: Jugoslavija je stvorila modernu igru kakva postoji danas”, pojaÅ¡njava Hawking

Baš uoči Olimpijskih igara u Rio de Janeiru renomirani američki časopis ‘Rolling Stone’ objavio je opširan tekst o košarkaškom ‘Dream Teamu’, ali ovoga puta ne onom američkom koji je 1992. godine u Barceloni predvođen Michaelom Jordanom, Magicom Johnosnom, Larryjem Birdom i Charlesom Barkleyem stigao do zlata s prosjekom od 43.8 koševa prednosti, već o onom jugoslavenskom ‘Dream Teamu’.

Autor teksta Tom Hawking zapitao se kako bi točno izgledao okršaj jugoslavenskog ‘Dream Tema’ s onim američkim. “Momčad koja bi natjerala Amerikance da se pomuče raspala se uoči početka Igara – to je jugoslavenska košarkaška reprezentacija koja nikad nije zaigrala zajedno”, piše Hawking.

“Riječ je o vjerojatno najutjecajnijioj momčadi na svijetu u zadnjih 25 godina. Zaboravite Jordanove Bullse, Spurse, sve LeBronove momčadi ili Warriorse: Jugoslavija je stvorila modernu igru kakva postoji danas”, pojašnjava dalje u tesktu.

Potom navodi velike razlike između europske i američke košarke te zaključuje kako je europska košarka uvijek počivala na momčadskom dugu, dok je američka na individualizmu. “Europska igra se svodi na samokontrolu, a američka na samoizražavanje”, piše Hawking.

“Američki Dream Team iz 1992. bio je ultimativni napredak američke košarke, kombinacija najvećih igrača koji su ikad stupili na teren. Njihova individualna briljantnost bila je tako zapanjujuća da kemija skoro nije igrala ulogu. U kontrastu, Jugoslavija je bila sve isto, ali i puno više. Imali su briljantne pojedince, Dražena Petrovića kao potencijalnu NBA zvijezdu, eksplozivnu superzvijezdu i strijelca čija je karijera tragično skraćena u prometnoj nesreći 1993., dok je Kukoč bio univerzalan, raznovrsni igrač koji je mogao igrati na svih pet pozicija. A tu je bio i Divac koji je promijenio ulogu centra i napravio veliki utjecaj na NBA ligu”, stoju u tekstu.

“Oni su bili i savršena momčad. Pogledajte samo snimke njihovih utakmica s recimo Svjetskog prvenstva 1990. godine. To je kao da gledate stare snimke današnjih Warriorsa. Bili su vrhunac europskog pristupa košarci i ne čudi što je ovaj pristup pronašao svoj put u NBA ligi tijekom posljednja dva desetljeća jer američka košarka nije mogla napredovati nakon Dream Teama. Od toga nije moglo bolje… Ljudi se često pitaju što bi bilo da je Jugoslavija ostala na okupu i odigrala turnir 1992. godine. Na kraju je Hrvatska osvojila srebro s Kukočem i Petrovićem, te barem malo namučila Dream Team u finalu. Naravno, nikad nećemo saznati što bi se dogodilo u tom okršaju, ali je velika tragedija da svijet te godine na Igrama nije vidio susret dvije najveće reprezentacije svoje generacije, najveće igrače američke košarke protiv najvećih predstavnika europske košarkaške filozofije. Ali opet, možda se to nikad i nije trebalo dogoditi, jer je europska košarka evoluiarala kroz sljedećih 25 godina i počinje se činiti da bi Europljani na kraju završili kao pobjednici”, napisao je Hawking.

Continue Reading