Connect with us

Sinovi povijesti

Ivić Pašalić osvaja Hrvatsku gospodarsku komoru, natječe se za sektor koji izvozi 8,3 milijarde kuna

Share

Ivić Pašalić natječe se za čelnu poziciju Udruženja drvnoprerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Želja mu je postati predsjednikom udruženja industrije koja je jedan od najvećih hrvatskih izvoznika – u 2015. je izvezla proizvoda za 8,3  milijarde kuna.

Pašalić je predsjednik NO Mundus Viridis (Zeleni svijet) koji proizvodi pelete. Uz Pašalića za funkciju predsjednika natječu se još dosadašnji predsjednik Zdravko Jelčić vlasnik vrlo uspješne tvrtke Spin Valis iz Požega i Nikolina Babić iz također uspješne tvrtke Pana iz Varaždina.

Izbori su ove srijede, kako je ovdje riječ o instituciji čiji je bivši predsjednik Nadan Vidiševićpod istrago zbog sumnje u ozbiljan kriminal, a aktualni predsjednik Luka Burilović iz HDZ, mogući izbor Pašalića izazvao bi veliku uzbunu u politici.

“Nekoliko županijskih komora i veći broj tvrtki kandidirali su me za predsjednika. Ljudi vjeruju da zbog mojeg političkog iskustva i znanja o ovom sektoru mogu zastupati interese drvne industrije i radnika te se za njih puno glasnije i odlučnije boriti – kaže Pašalić.

Koliki je interes za izbor čelnika sektorskog udruženja pri HGK svjedoči  podataka da je prije četiri godine na izborima sudjelovalo 68 tvrtki, a sada se prijavilo više od 300 tvrtki.

Pašalić je ovih dana sa suradnicima obišao ministarstva gospodarstva, poduzetništva, zaštite okoliša, poljoprivrede, regionalnog razvoja i kaže da su ga ministri i pomoćnici pažljivo slušali i dobili smo njihovu potporu za prijedloge te vjerujem u dobru suradnju”.

ivić pasalić. drvo

Očekuje da će njegovo lobiranje uroditi plodom jer, ističe, brojke kažu da drvna industrija čini 3,6% hrvatskog BDP-a, 10,4% ukupnog hrvatskog izvoza, a zapošljavaju oko 53.000 radnika.

– Važno je napomenuti da je većina ove industrije smještena u ruralnim hrvatskim područjima, dakle pitanje je opstanka RH i demografije zadržavanje i razvoj ove industrije – napominje.

Dodaje da su šume naša nafta, naš strateški resurs prepoznatljiv dio nacionalnog identiteta, a slavonski hrast je vrijednost kakve gotovo nema na svijetu.

“Kako je moguće da se unatoč tome u RH i danas većina javnih zgrada, škola, vrtića, vladinih zgrada grije na loživo ulje, plin, mazut i da se tako porezni i novac iz EU fondova ulaže u energetsku obnovu zgrada, koje se i dalje griju na fosilna goriva, a izvozimo više od 200.000 tona peleta i popravljamo CO2 bilancu drugih zemalja” ističe Pašalić.

Kaže da u drvnom sektoru imamo dovoljno znanja i informacija i samo želi da se njihov glas jasno čuje. Ljuti ga što se u  dokumentima EU Hrvatska spominju samo kao zemlju izvoznicu  sirovina.

”Prošla Vlada ovaj je sektor potpuno ignorirala, sve predala u ruke direktora Hrvatskih šuma, a oni su se prije svega borili za svoj profit. Zbog tog uskog gledanja, brojne tvrtke ostale su bez potrebne količine sirovine, mnoge male pilane su propali ili dovedene na rub propasti.”

Pašalić kaže da ga zbog kandidature već napadaju, no to ga neće uplašiti, naglašavajući da je ustrajan i da će pomoći Vladi da bolje razumije sektor drvnoprerađivačke industrije koji je neizmjerno važan za razvitak Hrvatske.

Iako se on posljednjih godina posvetio businessu Pašalićevi protivnici upozoravaju da njegov vrlo negativan politički image može biti teret za sektor, a zagovornici ističu da posjeduje politički kapital, poduzetničko iskustvo i dovoljno hrabrosti da napravi nešto više za drveno prerađivačku industriju.

D. Lukić/Foto:zagrebačka županija tropolje.info

Continue Reading