Connect with us

Scena

Ivana Maletić: Ratifikacija Istanbulske konvencije nije dio programa HDZ-a – niti je bila izborno obećanje

Tvrdnja djela medija prema kojoj je HDZ još u predizbornoj kampanji najavio usvajanje Istambulske deklaracije, i nitko to nije zamjetio – niti negodovao zbog toga, doista djeluje tragikomično.

Da je riječ o običnom spinu, upozorila je danas HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić. Voditeljica radne skupine za izradu izbornog programa HDZ-a u 2016., poručila je naime da ratifikacija Istanbulske konvencije nije dio tog programa – niti je bila izborno obećanje, kako su pisali neki mediji.

>>Milijan Brkić, Ivana Maletić, Davor Štier, Darko Milinović i mnogi drugi protiv Istambulske konvencije

Podsjećanja radi, na 94. stranici HDZ-ova programa nalazi se točka koja glasi: „Hrvatsko je društvo suočeno s problemom nasilja u obitelji. Osigurat ćemo veći broj skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja te im omogućiti zaštitu i odgovarajuću pravnu i financijsku pomoć. Smatramo apsolutno neprihvatljivim bilo kakav oblik fizičkog, psihičkog ili seksualnog nasilja te ćemo značajno unaprijediti sustav prevencije i zaštite od svih oblika nasilja kroz institucije i potporu udrugama civilnog društva čije je djelovanje usmjereno na to područje. U potpunosti ćemo ispuniti obveze prema Istanbulskoj konvenciji koja je za Republiku Hrvatsku stupila na snagu 2014. Konvencija sadrži područja prevencije, zaštite od progona, kao i temeljne mjera nadzora provođenja propisa.“

Iz spomenutog je očito, a na to upozorava i Maletić, kako ratifikacija nije spomenuta niti jednom riječju.

– Radna skupina za izradu Programa smatrala je da je Konvenciju u dijelu mjera za zaštitu žena od nasilja neophodno u potpunosti primjenjivati te uvesti i dodatne zaštitne mehanizme, međutim zbog sporne rodne ideologije, koja se Konvencijom uvodi, daljnji korak – ratifikacija – nije naveden – podsjeća Maletić.

>>Ratifikacija Isambulske konvencije najveća sigurnosna ugroza za Hrvatsku od završetka Domovinskog rata

Upozorava i na spornu definiciju roda u članku 3b. i točka 53. te izvješće u kome je navedeno.

-Određene skupine pojedinaca mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju rodnog identiteta, što jednostavno rečeno znači da rod s kojim se poistovjećuju nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju. To uključuje skupine osoba kao što su transrodne ili transseksualne osobe, transvestiti i ostale skupine osoba koje ne odgovaraju onom što je društvo utvrdilo da pripada kategorijama „muško“ ili „žensko“…“. “Iz ove točke Pojašnjavajućeg izvješća jasno je da definicija roda u Konvenciji pojedince, koje (i to apsolutno nitko ne spori) treba zaštiti od nasilja i u društvu razvijati atmosferu prihvaćanja i razumijevanja, uvodi kao univerzalnu vrijednost i daje poruku svima da se rod bira i nije u skladu sa spolom. Po tome se trebaju utvrđivati politike – članak 6. Konvencije i obrazovni programi – članak 14. Konvencije”- navodi Maletić.

Zdunić: Umjesto sustavnog rada, na sceni su tzv. spin doktori

Politički analitičar HRsvijeta, Josip Zdunić, pozdravlja izjavu Ivane Maletić te ističe kako je više nego očito da već određeno razdoblje dio Vlade funkcionira na medijskim spinovima.

– Iz ovakvog stava autorice HDZ-ovog predizbornog programa i navedenih činjenica očito je ono što sam upozoravao više puta – da je riječ je o spinovima Plenkovićevog posebnog savjetnika Kreše Macana. Umjesto širenja neistina, Macanu i njegovom šefu Andreju Plenkoviću bi bilo oportunije da pojasne što su ministrica Nada Murganić i resorno ministarstvo učinili po pitanju zaštite žena u posljednjih godinu i pol dana. Naravno, nisu ništa! – ističe Zdunić.

>>U HDZ-u jača otpor protiv Istanbulske konvencije – Plenkovićeva pozicija sve manje “sjajna”

Upozoravajući kako se pokušajem nametanja vrlo kontroverznog međunarodnog ugovora, nastoji suspendirati domaće zakonodavstvo.

-Umjesto zahvata na hrvatskom zakonodavstvu, kako je to i predviđeno u predizbornom programu HDZ-a, odlučili su se, uz ignoriranje stranačkih institucija, na otvoreno nametanje vrlo kontroverznog međunarodnog ugovora, koji će za posljedicu imati suspendiranje djela nacionalnog zakonodavstva i uvođenje tzv. rodne ideologije u isti – navodi Zdunić.

Ukazuje na probleme u resornom ministarstvu u čijoj su nadležnosti zaštita žena i demografske revitalizacije zemlje.

– Dakle, Andrej Plenković i Nada Murganić trebaju djelovati na popravljanju hrvatskih zakona i izradi programa po pitanju zaštite žena. Jednako kao i po pitanju demografije koja je također u nadležnosti istog ministarstva. Umjesto sustavnog rada, svjedočimo svojevrsnom “javašluku” koji se pokušava popraviti djelovanjem tzv. spin doktora i otvorenim političkim nasiljem. Umjesto da se predsjednik Vlade pozabavi analizom stanja u tom ministarstvu, s istog nam mjesta, umjesto sustavnog rada temeljem predizbornog programa, dolazi kontroverzna Istambulska konvencija.

 

R.H.

Continue Reading