Connect with us

Uncategorized

ISTINA O ŠAMPONU: Sve što trebate znati o pranju kose, a još niste naučili

Ako se ne zamarate sa šamponom za pranje kose, možda je vrijeme da se zamislite. Odgovarajuća bočica može vas dovesti do sjajne, bogate i zdrave frizure iz snova.
Kosa je zaštitni znak većine žena, ali i muškaraca, i zato joj trebamo posvetiti zaslužujuću pažnju. A odakle prije početi ako ne od šampona. Zato vam nudimo odgovore na neka od najčešćih pitanja koja se tiču šampona za kosu, piše Net.hr.

Koliko često bismo trebali prati kosu?

Nema nikakve štete u svakodnevnom pranju kose, osim ako ne počnete primjećivati da se jako lomi i da je oštećena, tvdri profesor dermatologije dr. Jeffrey Miller, s Medicinskog fakulteta iz Pennsylvanije.
Dokaz da ne trebate smanjiti pranje vidljiv je prostim okom ako primjetite da vam ne opada puno kose i da vam uz čelo izrasta nova kosa.

Iako cijela procedura pranja, sušenja i stiliziranja izvlači vlagu iz kose, postoji set pravila kojih biste se trebali pridržavati:

– Kosu perite svaki dan ako je masna, živite u zagađenom gradu ili području velike vlage u zraku ili svakodnevno vježbate.
– Perite kosu svaki drugi dan ako imate normalnu ili kombiniranu kosu (masno tjeme i suhi vrhovi).
– Kosu perite svakih nekoliko dana ako je suha (tu se najčešće ubraja kovrčava i bojom tretirana kosa) ili ako živite na selu ili u izrazito suhoj klimi.

Je li moguće koristiti previše šampona?

Doklegod temeljito ispirete ostatke šampona, ne možete pretjerati s količinom. Veličina kovanice od dvije kune trebala bi pokriti količinu potrebnog šampona, premda sve ovisi i o duljini i gustoći kose, naravno. Pjena može djelovati isušujuće, ali ako odstoji na vašoj kosi maksimalno nekoliko minuta, tad je sigurna za sve tipove kose, tvrdi dr. Miller.

Koja je idealna temperatura vode?

Topla voda će garantirati da će se šampon fino zapjeni i pomoći će u temeljitom ispiranju sapunice, kako biste postigli potpunu čistoću kose. No izbjegavajte vruću vodu koja može oštetiti kosu i učiniti je beživotnom.
Za posljednje ispiranje bilo bi dobro koristiti hladnu vodu, jer ona pomaže da se sastojci pravilno rasporede po vlasima i od nje će vam kosa izgledati sjajnije.

Koliko dugo se može koristiti otvorena bočica šampona?

Većina šampona može preživjeti dvije do tri godine. Čak i stariji proizvod neće naštetiti vašoj kosi, ali neće postići ni onu učinkovitost koju bi trebao. Ključni pokazatelji da je prošao rok trajanja su: promjena u boji, gustoći ili mirisu šampona.

Ako trebate šampon za očuvanje boje, može li se dobiti i sjaj i volumen?

Naravno da može. Brojni šamponi koji služe za očuvanje i produljenje trajanja boje danas uključuju i dodatne sastojke koji pomažu volumenu i sjaju (i čine kovrče ljepšima). Ako vam to nije dosta, pokrenite šamponsku garderobu. Neka vam očuvanje boje ostane baza, no izmjenjujte druge šampone različitim danima kako bi izvukli sve dobrobiti pojedinih šampona.

Koliko često bi trebali koristiti šampone za dubinsko čišćenje?

Ako koristite mnogo proizvoda za stiliziranje kose, živite u području koje ima vodu bogatu mineralima ili puno plivate, trebali biste koristiti šampone za dubinsko čišćenje dva puta mjesečno. Za osobe s masnom kosom preporučljivo je da koriste posebne dnevne šampone za čišćenje pri svakom pranju, dok bi svi ostali za sličnim proizvodima trebali posegnuti u trenucima kad im kosa počne djelovati beživotno ili prestane reagirati na uobičajene proizvode.

Ako bojate kosu, a bojite se učinaka dubinskih čistača, upotrijebite sigurnu varijantu: ocat. Pomiješajte jednu četvrtinu šalice alkoholnog octa sa šalicom vode. Ostavite na kosi minutu do dvije nakon što ste kosu oprali i koristili regenerator, a zatim je temeljito isperite.

Jesu li skupi salonski Å¡amponi bolji od drogerijskih?

Šampon nije jedan od onih proizvoda kod kojeg vrijedi ‘koliko platiš, toliko dobiješ’ pravilo. Koliko vam se sviđa određeni šampon ovisi prije svega o vašim osobnim preferencijama (od teksture do mirisa šampona). Za vašu kosu će možda učiniti čuda šampon od 20 kuna, dok će za vašu prijateljicu to isto učiniti samo onaj koji košta 200 kuna. No unatoč rečenom, postoje neke činjenice kojih biste trebali biti svjesni.
Velike tvrtke koje proizvode drogerijske marke investiraju puno u istraživanja i nove tehnologije, no mogu zadržati niske cijene jer imaju masovnu proizvodnju. Skupocjeni šamponi imaju pak svoje prednosti. Općenito gledajući, češće su nježniji i sadrže veću koncentraciju visokokvalitetnih sastojaka (recimo regenerator koji dublje prodire u svaku vlas). I, da, činjenica je da plaćate i ambalažu i ime, no ako funkcionira za vas, super, samo nađite što vam najviše paše.

Kad je vrijeme za promjenu Å¡ampona?

Dođe nekad trenutak kad šampon u kojeg smo se ‘kleli’ svim bližnjima i koji je od naše kose uvijek znao napraviti mirišljave, nježne, sjajne slapove, odjednom kao da se preko noći promijenio i počeo potpuno izostavljati ikakav učinak (ako ne i, naizgled, štetiti vašoj kosi).

Postoji mit da se šamponi znaju urotiti preko noći i prestati djelovati kao dotad, no nisu se promijenili šamponi već površina vaše kose (osim ako se na ambalaži nije pojavila oznaka ‘new’ ili ‘improved’, tad je moguće da vam nova poboljšana verzija stvarno ne odgovara). No ne brinite, ne znači da se zauvijek morate oprostiti od svojeg šampona.

Ako je problem u šamponiranju, probajte prvo kosu očistiti dubinskim čistačem. Ako i dalje nema poboljšanja možda je stvarno vrijeme za prelazak na novi proizvod, do daljnjega. Također, provjerite u kojem stanju su vam nokti. Ako su lomljivi, pucaju i cvjetaju se, suočavate se s najvećim i najčešćim problemom od kojeg nitko ne može pobjeći: starite, a to uzrokuje gubitak tekućine u stanicama. I tako dok vi koristite prokušani šampon za masnu kosu, ona je možda postala suha i trebate prijeći na verziju koja nudi dubinsko vlaženje.

Treba li mi stvarno regenerator?

Regenerator je nužni dio čišćenja i njege svake kose. On završava ono što šampon započinje, u smislu održavanja vaše kose i držanja ispucalih vrhova pod kontrolom. Jedan stariji istraživač u Pantenu izjavio je da je svačija kosa oštećena, a da je pitanje samo: koliko?!
Možda ćete isprobati hrpu regeneratora dok ne nađete pravi, ali znati ćete kad naiđete na odgovarajući da je to – to tropolje.info

Continue Reading