Connect with us

Kultura

Islam priznat od državnih institucija Luksemburga

Parlament u Luksemburgu je dao zeleno svjetlo za promjenu Ustava i potpisivanje nove konvencije s vjerskim zajednicama te prvi put u povijesti Luksemburga, u kontekstu potpisivanju ovakve vrste sporazuma sudjeluje i muslimanska zajednica.

Naime, zastupničko tijelo muslimana (Šura) dugogodišnjim zalaganjem i predanim radom uspjela je isposlovati da i islam, vjera koja se nalazi na drugom mjestu u Velikom vojvodstvu po broju svojih sljedbenika, bude priznat od državnih institucija, prenosi Radio BIR.

“Mi smo jedina zajednica u svijetu koja je odlučila da ide putem peticije, da izbori taj status Islamu u Luksemburgu Å¡to je trajalo desetak godina. Peticija je predana u parlament, formirana je komisija, nakon toga tražili su da muslimani imaju predstavnika, krovnu organizaciju koja će biti zadužena da razgovara s državom. Formirana je Å¡ura, tijelo svih asocijacija koji predstavljaju muslimane prema državi”, kazao je za Radio BIR Halil ef. Ahmetspahić, imam u Islamskom kulturnom centru u Luksemburgu.

Slijedi procedura potpisivanja konvencije koja donosi povoljnosti za muslimane Luksemburga jer tekst konvencije predviđa da se iz državnog budžeta na godišnjoj razini izdvaja 450.000 eura za potrebe funkcioniranja džemata okupljenih u Šuri, navodi se.

“Ovo priznanje dolazi kao lijepa informacija iz Europe u ovom nevremenu, dogaÄ‘anjima, hajke na muslimane, osvježila je muslimane Luksemburga i dala im snage da nastave tim putem”, kazao je Ahmetspahić.

Novi zakon pruža mogućnost muslimanskoj zajednici osnivanje institucije vakufa koji će funkcionirati po principu fondacije, čiji značaj možda i prevladava samu novčanu pomoć, javio je Radio BIR.

neznase.ba

Continue Reading