Connect with us

Priopćenja

Ipak postoje optužnice protiv visokih časnika Hrvatske vojske i HVO-a”?

Nakon što je državni odvjetnik Dinko Cvitan u svom  prvom intervjuu otkako je prije godinu dana postao glavni državni odvjetnik, koji je sinoć dao za RTL televiziju, zanijekao da su bilo kakve istrage pokrenute u BIH protiv časnika hrvatske vojske, Maxportal je  objavio  da “Cvitan laže”, jer je, tvrde, “redakcija Maxportala u posjedu više  optužnica protiv visokih časnika Hrvatske vojske i HVO-a”.

“Govori se o mini – Haagu. Nikakvog mini – Haaga nema. Nikakve istrage nisu pokrenute u BiH. Suradnja je onolika kolika treba biti kako je određeno sporazumom o zajedničkom radu koji se odražava u razmjeni podataka da posao obavljamo lakše” rekao je Cvitan za RTL.

 

Cvitan potpisao nadopunu Bajićevog protokola sa Srbijom i BiH

Cvitan je ovu izjavu dao dva dana nakon povratka iz Sarajeva, gdje se susreo s glavnim tužiteljem BiH Goranom Salihovićem. U šturom priopćenju sa sastanka iza zatvorenih vrata navedeno je kako su Cvitan i Salihović razgovarali i o suradnji u procesuiranju slučajeva ratnih zločina.

“Državna odvjetništva dviju zemalja u tome već nešto više od godinu dana surađuju na temelju posebnog protokola o suradnji potpisanog uz potporu struktura Europske unije u BiH” kratko je poručeno medijima.

Iz DORH-a saznajemo kako je Cvitan s Tužiteljstvom BiH te Tužiteljem za ratne zločine Srbije potpisao ‘Smjernice za unaprjeđenje suradnje za procesuiranje ratnih zločina’ kao nadopunu Bajićevog Protokola u suradnji na predmetima ratnih zločina. Sadržaj dodataka protokolu nije naveden u priopćenju.

Maxportal: ‘U posjedu smo više optužnica’

“Budući da je redakcija Maxportala u posjedu više optužnica protiv visokih časnika Hrvatske vojske i HVO-a, bez imalo uvijanja – narodskim jezikom rečeno – glavni državni odvjetnik RH Dinko Cvitan laže” piše danas Maxportal u tekstu pod nazivom ‘Državni odvjetnik Cvitan laže: U BiH je podignuto 12 optužnica i 110 istraga protiv hrvatskih časnika’.

Tematiku o navodnim istragama ovog je vikenda ponovno aktualizirao predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, umirovljeni general Pavao Miljavac, koji je naglasio kako već postoji primjer pozivanja hrvatskih časnika za svjedoke, ali i da postoje informacije o optužnicama protiv za sada nepoznatih osoba, podsjetio je Maxportal.

Hrvatski generalski zbor zabrinut zbog najavljenih optužnica

Kako je Narod.hr pisao, umirovljeni general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), udruge koja okuplja oko 70 umirovljenih hrvatskih generala i admirala, iznio je u subotu zabrinutost i generala i visokih časnika Hrvatske vojske navodnim najavama optužnica sa sudova iz Bosne i Hercegovine zbog, navodnih ratnih zločina 90-ih, a te je najave nazvao – “mini- Haagom”.

Tisuće dokumenata iz Zagreba dokazi u Tužiteljstvu BiH

O istragama koje Tužiteljstvo BiH provodi u hrvatskim vojnim arhivima pisao je i Večernji list 15. ožujka u tekstu pod naslovom ‘Tisuće dokumenata iz Zagreba dokazi na sudu protiv branitelja HVO-a’, navodeći kako se onda događaju prema protokolu između Državnog odvjetništva RH i Tužiteljstva BiH o suradnji i progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, koji su u lipnju 2013. potpisali tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i glavni tužitelj BiH Goran Salihović.

U istom tekstu ističe se kako vlasti Hrvatske nisu ni u jednome slučaju zatražile dokumentaciju vezanu za zločine počinjene na svome teritoriju, dok su istražitelji BiH prekopali tisuće stranica dokumenata vezanih za bivše pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Hrvate se može prema potpisanom protokolu dva puta suditi u dvije države

“Poseban apsurd je da sukladno Protokolu RH može preuzeti postupak procesuiranja svojih državljana koje je optužilo Tužiteljstvo BiH, ali neovisno o tome,  Tužiteljstvo BiH zadržava pravo da, bez obzira na postupak u Hrvatskoj, za iste osobe može voditi i pravosudni postupak u BiH. Dakle, iste osobe mogu biti progonjene dva puta u dvije države” upozorio je Večernji.

Iz Hrvatske niti jedna kaznena prijava protiv oficira JNA iz BiH

Istodobno DORH temeljem Protokola s Tužiteljstvom BiH nije podigao niti jednu kaznenu prijavu protiv nekadašnjih oficira JNA, Bošnjaka i Srba u BiH zbog sudjelovanja u agresiji na RH, upozorava Večernji, te podsjeća kako je općepoznato da je više Bošnjaka, časnika Armije BiH, a prije toga oficira JNA, sudjelovalo u agresiji na RH, kao da i su odgovorni za masovne zločine, etničko čišćenje i pokolje nad Hrvatima u BiH, od generala Sefera Halilovića, Atifa Dudakovića, Fikreta Muslimovića, Selme Cikotića, Refika Lende te mnogih drugih.

Continue Reading