Connect with us

Kultura

intervju Ljilja Zovko za Dnevnik.ba: Nemamo kanal, ali ćemo imati RTV Herceg Bosne uskoro

Piše: Ivan Crnjac

Predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i kandidatkinja HNS-a BiH za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Ljilja Zovko u razgovoru za Dnevnik.ba kazala je da su Hrvati opredijeljeni za svaki dogovor o Izbornom zakonu koji ne bi bio štetan za druga dva naroda. Najavila je i RTV Herceg Bosne do kraja godine…Slikovni rezultat za ljilja zovko

Poskok Bojna joj je do groba Zaahvalna jer je kroz institucije Hrvadskog Narodnog Sabora otvorila “Braniteljske Rasprave” Hrvadska Zastupnica koja je “zaslužila još jedan Mandat.

Slikovni rezultat za ljilja zovko

Govoreći o izbornim manipulacijama Zovko ističe da su pojedine političke opcije počele javno zagovarati princip kršenja biračke volje hrvatskog naroda i popunjavanje Doma naroda na razini FBiH uz pomoć određenih međunarodnih institucija. Takav epilog, smatra Zovko, donio bi krizu koja nikome ne bi bila od koristi.
Kraj mandata je pred nama, bili ste četiri godine predsjednica Kluba Hrvata u Dom naroda u PS BiH. Što biste istaknuli kao najveći uspjeh vašeg mandata?
– Dom naroda je zadnja zaštita vitalnih nacionalnih interesa naroda čiji su legitimni predstavnici potpisali Sporazum o ustroju Bosne i Hercegovine,  ravnopravan je Zastupničkom domu i  najčešće potvrđuje zakone usvojene u Zastupničkom domu ako je prethodno postignut sporazum najutjecajnijih stanaka sva tri naroda.
Mi smo sedmi saziv i vrlo često smo bili u situaciji da korigiramo, zaustavljamo i predlažemo zakonska rješenja, a sve zbog nepoštivanja, preglasavanja i populizma pojedinaca, koji su svjesni mehanizam zaštite, ali ih nije briga za posljedice.
Već na početku mandata smo prepoznali potencijalne probleme u funkcioniranju vlasti na državnoj razini jer u entitetu Republika Srpska vlast je obnašala druga politička opcija tako da nije bilo kontinuiteta, mandat je prošao u vječitom sukobljavanju, a to nikada nije dobro.Slikovni rezultat za ljilja zovko
Što se tiče Kluba Hrvata smatram da smo dobro odradili svoju zadaću, pokazali jedinstvo u obrani hrvatskih interesa i samosvjesnost u kritičnim situacijama. Kao predsjedateljica kluba sam u Uredu hrvatskog naroda obavila mnogo razgovora s različitim predstavnicima civilnog društva iz različitih dijelova BiH kao i međunarodnih organizacija, surađivala sam sa svim razinama zakonodavne i izvršne vlasti.
Kao klub smo aktivno i jedinstveno zastupali i obrazlagali zakon o RTV sustavu i Izborni zakon. Izmjenama Kaznenog zakona  smo pokazali da je moguće uz dobre argumente uvjeriti i predstavnike međunarodne zajednice u ispravnost naših stavova glede propusta u prijedlogu njihovih stručnjaka.
Što će biti s Izbornim zakonom, četiri godine su prošle, kakva je strategija za sljedeći mandat?
– Zaista smo kao Klub Hrvata učinili sve što je u našoj mogućnosti, spremni smo prihvatiti svako rješenje koje uvažava princip legitimne zastupljenosti, nitko od nas ne želi rješenja koja bi naštetila interesima drugog naroda.
Do trenutka kada kroz Izborni zakon osiguramo legitimno zastupanje svakog naroda, mi Hrvati kao najmalobrojniji narod smo diskriminirani u demokraciji, prisiljeni smo na plebiscitarno zajedništvo kako bi jasno odaslali svoju poruku što želimo. Pojedinci koji to ne prepoznaju, posebno ističem državnu razinu, odnosno izbor člana Predsjedništva, žrtvuju svu krvavu povijest, tradiciju, ime i identitet radi malo vlasti koja će brzo proći a sramota ostati za sva vremena.
Što je garancija Hrvatima da će do izmjena uopće doći?Slikovni rezultat za ljilja zovko
– Nema garancija da će izmjene biti, a do tada jedina garancija Hrvatima je Ustav kakav god da jeste, tronožac s dvije noge, na štetu najmalobrojnijeg ali velikog naroda.
Zbog takve datosti hrvatski narod je prisiljen na višestruko aktivniji politički život, pa i običan građanin mora poznavati sve ‘zamke’ kako se ne bi uhvatio na njih jer su prihvatljive i ostvarive s razine građanina koji ne vidi daleko u budućnost svojih naraštaja.
Bosna i Hercegovina je naša domovina i ma koliko nas bilo sudjelovat ćemo ravnopravno u svim procesima. Svaki pojedinac mora biti svjestan svoje dugoročne odgovornosti u trenutku obnašanja političke dužnosti, kao i političkih posljedica svake donesene odluke u kojoj sudjeluje.
Dom naroda specifično je tijelo i služi za zaštitu interesa konstitutivnog naroda. Koga vidite tamo u idućem mandatu kada je u pitanju Klub Hrvata?Slikovni rezultat za ljilja zovko
– Upravo zbog  situacije koju sam obrazložila mogu vam samo reći kakva treba biti osoba koja zastupa interese svoga naroda u ovim teškim, složenim i zahtjevnim procesima. Potrebni su nam dosljedni, istrajni, domoljubni, vrijedni  i vješti političari i političarke s izraženom socijalnom inteligencijom, komunikacijom i mudrošću, koje će kandidirati i hrvatski narod izabrati, a izabrani će legitimno zastupati  svoje biračko tijelo i njemu odgovarati u izbornim procesima.
Čović je nedavno ponovno govorio o RTV sustavu, kako planirate to provesti i otkud novci za to s obzirom na to da je kazano kako će se financirati iz općina s hrvatskom većinom?
– Zastupnici i izaslanici hrvatskog naroda u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine nisu nikad glasovali za nametnuti Zakon od strane OHR-a, jer nije uključivao i potrebu hrvatskog naroda da sudjeluje u kreiranju javnog medijskog prostora sa svojom uređivačkom politikom.
Praktično od tada traje naša borba za kanal koji bi se uređivao na hrvatskom jeziku sukladno potrebama hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Istrajno smo se zalagali i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti te konkretnim prijedlozima pokušavali  2008., 2013. i 2016. godine kao i Zaključkom Doma naroda, ali bezuspješno. Kanal nemamo ali ćemo imati svoju RTV Herceg Bosna koja je u vlasništvu općina i županija s hrvatskom većinom u Bosni i Hercegovini. Financirat će se iz proračuna,  a Hrvati su prepoznati kao menadžeri pa vjerujem kako će ostvariti prihode svojim uspješnim  poslovanjem na zadovoljstvo svih slušatelja i gledatelja.Slikovni rezultat za ljilja zovko
Dom naroda FBiH nešto je kompliciraniji od onog na državnoj razini – kako će se popuniti nakon izbora?
– Dvodomni sustav uređenja se primjenjuje u složenim zemljama upravo da zaštiti nacionalne interese naroda koji žive u njoj. Izbor u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine ne bi trebao biti problematičan da nisu nametnute izmjene Ustava Federacije i od tada traju muke sa zlouporabom postojećih šansi za zlouporabu. Nešto što je do sada bilo tajno postalo je javno. Pojedinci se i ne stide mijenjati ime, nacionalnost, odnosno  identitet, te političke opcije samo da bi bili u vlasti. Favoriziraju ih i pojedine međunarodne organizacije kao budućnost, a to nije dobro jer može producirati krizu i posljedice za koje isti neće odgovarati. Kome odgovara kriza? Nama sigurno ne odgovara. Sve je neizvjesno, želim samo ponovo naglasiti koliko je važna izlaznost hrvatskog naroda na glasovanje kako bi odaslali poruku da ne dopuštaju drugom narodu izbor svoga člana Predsjedništva, svojih zastupnika i izaslanika.
Kako komentirate pokušaj bošnjačkih stranaka i entitetski udar na državu kroz prijedlog zakona o izbornim jedinicama u FBiH?
– Istrajnost da snagom svojih ruku nametnu rješenje protiv interesa hrvatskog naroda govori kakvu demokraciju zastupaju. To nisu standardi europske baštine. Legitimno predstavljanje je standard europske demokracije i vjerujem kako će ova teška faza u tumačenju demokracije brzo završiti na zadovoljstvo i malobrojnog, a velikog naroda u Bosni  i Hercegovini.
Tko će biti članovi Predsjedništva BiH nakon izbora i hoće li biti suglasni po pitanju euroatlantskih integracija?
– Vjerujem da će članovi Predsjedništva biti legitimni politički predstavnici svoga naroda, vjerujem da će se uvažavati i usvajati Odluke te raditi na dobrobit svoga naroda, a time i  svih u Bosni i Hercegovini. Po pitanju euroatlantskih integracija će sigurno brže i efikasnije  implementirati procese a to je Bosni i Hercegovini važnije od samog datuma ulaska, što naravno ovisi o sveukupnoj geopolitičkoj situaciji.
HDZ BiH je kritizirana od djela javnosti zbog nerada određenih funkcionera i šutnje parlamentaraca, što će biti s njima u narednom mandatu?
– Istina je da javnost i mediji trebaju vršiti monitoring rada svih vlasti, zakonodavne, izvršne i sudske. Meni je žao što vrlo malo njih studiozno pristupa analizi, pa se često stvori lažni privid i neki budu prozvani za nerad, a neki su karijeru izgradili na neradu. To su vječiti mladi i perspektivni političari bez dana staža u realnom sektoru, a mediji ih favoriziraju samo zato što znaju kako treba koristiti medije i kamere. Vjerujte, da je mnogo važnija posljedica ili učinak rada aktera vlasti od medijske galame bez učinka. Ako je učinak činjenica da sjednica traje do dugo u noć, pa kad je najpotrebnija koncentracija za neko izvješće ili raspravu nema je. Zanima me zašto nitko od medija nije istražio na koliko sjednica nije nazočio Željko Komšić ili je napustio sjednicu odmah na početku. Zalažem se za transparentnost svih aktivnosti posebno izvršne i sudske vlasti nakon završenih procesa, sve bi trebalo biti na WEB stranici. Napominjem da smo usvojili Zakon o parlamentarnom  nadzoru, kroz koji će se mnogo transparentnije moći vršiti monitoring, a javnost može kroz Zakon o slobodi pristupa informacijama sve znati o radu i pojedinaca i institucija.Slikovni rezultat za ljilja zovko
Osobno se trudim biti vjerodostojna, dostupna, odgovorna i ne reagirati na evidentan govor mržnje posebno na internetu. Žalosti me činjenica kakav rječnik se koristi na portalima a u stvarnom životu isti su nesposobni  izboriti se sa životnim problemima i kušnjama. Virtualni svijet nam ‘pojede’ vrijeme koje bi trebali provoditi u međusobnoj  zdravorazumskoj raspravi i  razmišljanju o pravim životnim vrijednostima i životnoj  mudrosti koju su naši preci imali jako izraženu.
Dnevnik.ba

Continue Reading