Connect with us

Magazin

INTERVJU: DRAGAN JURKOVIĆ, NAČELNIK OPĆINE NEUM

Nadam se da će Neum ovoga ljeta imati rekordne rezultate, najave za predsezonu upućuju na rast

VL
Autor

Dario Pušić

11.03.2024.
u 15:08

“Godinama različitim sadržajima podižemo usluge na višu razinu, a kapaciteti nam u samoj špici sezone budu popunjeni”, kaže načelnik

Prvi pokazatelji i najave govore o tomu kako će predsezona u Neumu biti bolja od one lanjske, a očekivanja u ovoj lokalnoj zajednici su kako bi ljetna sezona 2024. mogla oboriti i neke rekorde.

Uz aktivan rad na realizaciji niza infrastrukturnih projekata, Neum se priprema i za daljnje podizanje kvalitete usluga svima onima koji će ove godine odabrati upravo ovaj jadranski i mediteranski biser za svoj godišnji odmor. O ovoj, ali i drugim temama, a osobito onima koje se odnose na prometno povezivanje zaleđa s drugim lokalnim zajednicama, kako u BiH tako i u Hrvatskoj, razgovarali smo s načelnikom općine Draganom Jurkovićem.

Večernji list: Početak ožujka vrijeme je u kojemu se izrađuju procjene popunjenosti kapaciteta u kontekstu predstojećih mjeseci. Postoje li u ovom trenutku pokazatelji koji bi mogli uputiti na očekivanja kada je riječ o predsezoni, ali i sezoni?

– Iz podataka kojima trenutačno raspolažemo, odnosno upita i rezervacija, može se izvući zaključak kako očekujemo dobru predsezonu. Čak su pokazatelji malo i bolji u odnosu na 2023. godinu, za nekoliko postotaka. Ali, evo, očito je da imamo neki pozitivniji trend.

Sezona je uvijek, već tradicionalno, uspješna. Godinama različitim sadržajima podižemo usluge na višu razinu, a kapaciteti nam u samoj špici sezone budu popunjeni. No, mi težimo da ta špica traje što dulje te se iskreno nadam da ćemo u 2024. godini možda imati i neke rekordne rezultate, naravno, ako ne dođe do nekih promjena.

Naime, svjedoci smo posljednjih godina kako postoje stvari na koje ne možemo utjecati, od ekonomskih pokazatelja pa do nestabilnosti u svijetu. No, ipak, ponavljam kako nam pokazatelji koji su nam trenutačno dostupni idu u korist, odnosno imamo dobre najave predsezone, sezone i postsezone.

Večernji list: Što možemo očekivati kada je riječ o ponudi ovoga ljeta u smislu nekih kulturnih i zabavnih sadržaja?

– Mi tradicionalno organiziramo manifestaciju “Neumsko ljeto” u sklopu koje nudimo različite sadržaje. Upravo sada pripremamo program za ovu godinu, a podsjećam kako konstantno svake godine težimo da sadržaji budu što bogatiji, od kulture, preko zabave pa do sporta.

Namjera je da sve bude na razini jedne destinacije u kojoj svatko može pronaći nešto za sebe.

I ove smo godine, dakle, podignuli letvicu, a sigurno je da je želja da sve bude bolje nego prethodnih godina. Smatram da ćemo uspjeti ispuniti sve planirano te da će novo Neumsko ljeto ove godine sadržajno biti najpotpunije.

Večernji list: Nedavno je objavljena informacije koja govori o situaciji u kojoj su se poslodavci suočavali s izazovima na tržištu radne snage, a u tom kontekstu spomenut je i Neum. Kakvo je stanje po tom pitanju?

– Prošle godine Neum je bio primoran angažirati radnu snagu iz nekih dalekih zemalja. Nažalost, to je trend koji je posljednjih godina značajan svugdje, a reflektira se na odlazak mladih prema Zapadu, kao i dolazak radne snage iz drugih zemalja.

 

U nekom natalitetom dijelu demografska slika ide silazno, no mi kao lokalna zajednica pokušavamo taj trend zaustaviti, ali će učinci biti vidljivi za 15-ak godina.

Međutim, vjerujem kako se ove godine neće povećavati broj dolazaka stranih radnika jer naši domaći radnici smatraju da bi poslodavci trebali imati malo drugačije poglede, odnosno ponuditi malo bolje uvjete koji ne bi uopće naškodili poslovanju, ali bi zadržali određeni broj mladih ljudi. I to ne samo u Neumu već i u Hercegovini koja gravitira Neumu.

Večernji list: Općina Neum u vremenu prije početka sezone aktivno radi na infrastrukturnim projektima. Koje su aktivnosti trenutačno u fokusu?

– Svake godine pokušavamo uraditi nešto novo u kontekstu infrastrukture, a upravo završavamo aktivnosti na rekonstrukciji Primorske ulice. Ovih dana očekujemo okončanje radova, a uz to, završavamo dio kanalizacijskog sustava u Zagrebačkoj ulici. Istodobno se bliži kraju i najveći infrastrukturni projekt, a to je izgradnja zgrade Općine Neum. Očekujemo da će ovaj objekt biti završen prije početka ljetne sezone.

Naravno, uz sve navedeno, aktivno se radi i na uređenju dijela šetnice i plaža, a to je proces koji radimo svake godine.

Pritom svakako treba navesti i kako očekujemo veći broj turista oko Uskrsa. Kada je riječ o obalnom pojasu, mislim da je jedino rješenje projektiranje u kojemu ćemo mi kao lokalna zajednica, Županija i Federacija naći suglasnost, a kako bismo osigurali svim gostima prostor za boravak na plaži, a da sve pritom bude lijepo uređeno.

Večernji list: Nedavno se tijekom sastanka ministrice prometa i veza FBiH Andrijane Katić i ministra prometa RH Olega Butkovića čulo kako se planira realizacija projekta prometnice koja će ići od općine Ravno do Doljana i doline Neretve, a to znači i zaleđem Neuma. Što bi takav projekt značio u pogledu gospodarske revitalizacije toga kraja?

– Grad Čapljina i općine Neum i Ravno su prije nekoliko godini inicirali izgradnju te prometnice, a koja ima izniman značaj za sve tri lokalne zajednice.

Prije nekoliko godina prometnica je proglašena magistralnom, a važno je za istaknuti da Ceste Federacije planiraju raditi glavni projekt spojne ceste od Hutova do Ravnog u ovoj godini, pri čemu bi se možda u izgradnju krenulo iduće godine. I to uz potporu Vlade Republike Hrvatske koja posljednjih godina aktivno potpomaže niz projekata u brojnim lokalnim zajednicama. Trenutačno se radi dio kod Ravnog, a mislim da će se za četiri, pet godina ta prometnica izgraditi zajedničkim sredstvima, čime bi se revitaliziralo zaleđe, a koje je od ukidanja željezničke pruge bilo izolirano. Ova prometnica od Stoca do Neuma, a koja je nedavno izgrađena, dijelom je revitalizirala prostor zaleđa, a izgradnjom nove prometnice Ravno – Hutovo – Doljani dodatno bi se pomoglo ovom području te bi se ostvario spoj od Slanog do Metkovića. Mi smo to prihvatili i želimo je realizirati u idućih nekoliko godina.

Continue Reading