Connect with us

Kultura

Intervju: Borjana Krišto – S potporom jednom kandidatu HNS-a već imamo jasnu volju Hrvata BiH

Kandidatkinja HDZ-a, ali i drugih stranaka okupljenih u HNS-u za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borjana Krišto za Klix.ba je govorila o očekivanju od izbora, izbornom zakonu, formiranju vlasti, ali i tome šta ukoliko izgubi političku utrku.

Kako je došlo do odluke da vi budete kandidatkinja HDZ-a BIH, a ne lider stranke Dragan Čović?

Jednoglasno i bez puno premišljanja. Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine je prije svega moderna, narodna stranka, europski opredijeljena i orijentirana. Vodeća je stranka hrvatskoga naroda koji ima puno pravo uživati jednakopravnost i potpuni suverenitet u Bosni i Hercegovini. To je naše neotuđivo pravo i to jasno ističemo u svakoj prigodi. HDZ BiH omogućuje svakom hrvatskom čovjeku da uz potrebnu odgovornost bude politički angažiran i sudjeluje u političkom i društvenom životu. Jednaka takva načela provodimo i unutar samog rukovodstva stranke. Imamo veliki broj jednako kvalitetnih ljudi, sličnoga promišljanja s jednim zajedničkim ciljem, a to je ostvarenje prava koja nam kao konstitutivnom narodu pripadaju. Svakom zadatku pristupamo odgovorno s ciljem stvaranja bolje budućnosti. Kao i uvijek, HDZ BiH je i ovdje iskazao kako dugoročno planira ne samo politiku i interes svoga hrvatskoga naroda nego i odnos među svim drugim zajednicama u BiH. Potporom HDZ-a BiH, najveće stranke među Hrvatima, stožerne stranke, i svih stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH jednom zajedničkom kandidatu, šaljemo dobronamjerne, jednostavne i iskrene poruke našim glasačima i biračkom tijelu. Šaljemo poruku i međunarodnim institucijama, koje, sigurna sam, razumiju dugoročno naš politički plan, kao i budućnost zajedničke domovine Bosne i Hercegovine. Domovine isključivo triju jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive.

Što mislite što je ono što pomaže vama u ovoj predizbornoj kampanji, ako uzmemo u obzir mnoga teška pitanja koja su se protezala posljednje četiri godine?

Slažem se da su posljednje četiri godine obilježila kako kažete teška pitanja. Kroz cijelo to vrijeme mogu reći da sam na dužnosti koju sam obavljala na čelu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zajedno sa svojim kolegama iz kluba HDZ BiH-HNS uvijek djelovala odgovorno, konstruktivno i na korist cijele Bosne i Hercegovine. Shodno tome uspijevali smo određene stvari i zakone, da tako kažem, progurati unatoč otporu i pesimizmu većine drugih kolega. Ovdje ću samo spomenuti posljednji “zakon o plaćama“ kojim se povećala plaća najugroženijim kategorijama državnih službenika, namještenika, zaposlenika, vojnika i policijskih službenika. Ovakvi rezultati, kada su prepoznati kao istinska namjera da se nešto promjeni nabolje na razini cijele BiH bez nekog populizma, onda mogu biti vjetar u leđa i poticaj. Trenutno se suočavamo s teškim ekonomskim pitanjima te kroz naš plan i program imamo spremna određena rješenja kojima bi ublažili udar na ionako loš standard prosječnog BiH državljanina.

Pored teške situacije s kojom smo suočeni posljednjih godina u ekonomskom i zdravstvenom smislu također neizostavna je, a možda i ključna, politička kriza s kojom se suočavamo. Naime, pozicija hrvatskog člana Predsjedništva BiH je u tri navrata uzurpirana od strane Bošnjaka, te bi ukoliko se to ponovi posljedice mogle biti dalekosežne i katastrofalne. Svi smo svjesni kako je to promašena politika koju razumije i ne podupire većina ljudi u BiH. Međunarodni predstavnici do kraja razumiju njihove težnje, ali i posljedice po BiH. Mislim da se i kod Bošnjaka pojavio dovoljan broj „kritičara“ takvih retrogradnih politika koje najviše štete donose Bosni i Hercegovini. Prava konstitutivnih naroda po Ustavu i zakonu se moraju poštivati, naravno kao i prava svakog pojedinca. Samo dogovorom našu domovinu BiH možemo graditi i voditi na europskom putu, što je naš glavni cilj, uz potpuno uvažavanje kako kolektivnih tako i individualnih prava.

Koji broj glasova očekujete, koliko se procjenjuje da je dovoljno za izbornu pobjedu?

Kroz cijelu kampanju ističemo težnju da BiH bude bolja i prosperitetnija za sve njene narode i građane. Prije svega naglasak stavljamo na jačanje odnosa između Hrvata i Bošnjaka kako bi dogovorili i uspostavili stabilnu izvršnu vlast na svim razinama u BiH, i to odmah nakon listopadskih izbora, kako je predvidio i Ustav.

O konkretnom broju glasova ne mogu govoriti, ali ono što sam sigurna jest da će hrvatski narod pokazati odgovornost i podržati svoga kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Jednako tako očekujem da druga dva naroda izaberu svoje legitimne političke predstavnike i onda je to rezultat koji jamči pobjedu i budućnost za Bosnu i Hercegovinu.

Šta ako, ipak, izgubite izbore?

Kao jedini hrvatski kandidat, s jednoglasnom potporom svih hrvatskih stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor BiH već imamo na jedan način iskazanu volju Hrvata u BiH. Tako da u ovoj specifičnoj situaciji zapravo ne možemo ni govoriti o gubitku izbora kao gubitku pojedinca-kandidata nego o gubitku kolektivnih prava jednog cijelog konstitutivnog i državotvornog naroda. Pitanje koje Vi mene u biti pitate je hoće li opet bošnjačka politika izabrati dva člana Predsjedništva BiH. Ako to učine pokazati će kako njima nije stalo do Bosne i Hercegovine u koju se toliku “kunu” te da su politiku tj. političku stranku i ideologiju stavili ispred funkcionalne BiH.

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine nastoji osigurati legitimne političke predstavnike Hrvatima, posebno na pozicijama koje su odraz nacionalnog predstavljanja, a to su Predsjedništvo BiH i domovi naroda. Bošnjački narod izborom nekoliko puta hrvatskog člana Predsjedništva uvjerljivo glasovima Bošnjaka, pokazuju namjernu sustavnu diskriminaciju Hrvata, ali i svih drugih ne Bošnjaka. Iako govorimo o narodu to su zapravo stvari koje polaze od političkih predstavnika i mislim da je došlo vrijeme kada će odnos između Hrvata i Bošnjaka definitivno popraviti. Uz suživot i međusobno uvažavanje moramo graditi stabilnu, prosperitetnu, modernu te politički, ekonomski i socijalno stabilnu zemlju u kojoj će se svi narodi i građani osjećati dobro, sigurno i jednakopravno.

Upoznati ste s ostalim kandidatima za članove Predsjedništva BiH, a dugo ste u politici. S kim biste voljeli surađivati (članovi iz reda bošnjačkog I srpskog naroda) ukoliko ostvarite pobjedu?

RTV HB | Borjana Krišto započela predizbornu kampanju - YouTube

Tko god dobije legitimnost u ime svoga naroda ja ću to poštovati i raditi u zajedničkom interesu Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i građana. Svi se moramo prilagoditi izbornoj volji svakog od naroda i poštovati ju. Prevažno je postići povjerenje te suglasje i dogovor oko svih tema kako bi pronašli zajedničko rješenje. Potreban nam je kompromis i otvoren razgovor, kao i neovisno i djelotvorno pravosuđe te izgradnja funkcionalne i otvorene javne uprave. Bosni i Hercegovini je također potrebno i unaprjeđenje sigurnosnog okruženja. Strateški cilj Bosne i Hercegovine je punopravno članstvo u EU-u i NATO savezu. Bosna i Hercegovina, kao potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, teži ka dobivanju statusa kandidata u što skorijem roku, a potom i otvaranja pristupnih pregovora o članstvu. Sva ova pitanja o kojima govorim moraju biti zajednički ciljevi budućeg tročlanog Predsjedništva BiH, ma tko god od kandidiranih kolega sutra bude sa mnom u Predsjedništvu. Čvrsto vjerujem u novu atmosferu u izgradnji odnosa unutar BiH koja je nužna za suočavanje sa trenutnim i budućim socio-ekonomskim i političkim izazovima.

Je li je Bosna i Hercegovina, prema Vašem mišljenju, država ili državna zajednica?

Bosna i Hercegovina je prije svega moja domovina. Po Ustavu Bosna i Hercegovina nastavlja svoj kontinuitet i pravno postojanje kao država tri jednakopravna konstitutivna naroda (Hrvata, Bošnjaka, Srba) i svih drugih koji u njoj žive. Pravna država mora biti temelj BiH. Kontinuirano imamo antidaytonska politička djelovanja, koja izravno ruše ustavnopravni poredak, i to određene politike rade svjesno.

Ustav BiH predvidio i koliko je uvažavanje legitimne političke volje ključ stabilnih odnosa u jednoj višenacionalnoj državi koju čine tri jednakopravna konstitutivna naroda. Naše najvažnije političko pitanje je ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH i samo ustavna jednakopravnost je jamac stabilne BiH. U BiH svima mora biti omogućen razvoj njihovog nacionalnog identiteta. Mi se međusobno moramo uvažavati i poštivati. Različiti jesmo, ali to nikako ne smije značiti stvaranje novih podjela. Zapravo, upravo ta različitost bi trebala biti svojevrstan poziv na sudjelovanje u zajedničkoj vlasti i institucijama. Jedino tako možemo stvoriti funkcionalnu i održivu zajedničku nam domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Što nas očekuje nakon izbora, brzo formiranje vlasti ili blokada uslovljena izmjenama Izbornog zakona BiH?

Bosna i Hercegovina nema više vremena čekati. Oni koji dobiju povjerenje na izborima, u granicama ovlasti institucija u koje su birani, preuzimaju punu odgovornost za budućnost BiH. Izborni zakon morat će se promijeniti odmah nakon izbora, kako bi se do kraja mogli implementirati izborni rezultati. U proteklom razdoblju hrvatski pregovarački tim ponudio je niz konkretnih prijedloga za izmjene i dopune Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH, a svi su ti prijedlozi u potpunosti bili usklađeni s presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. U BiH se moramo pridržavati onoga što je pravno nasljeđe i okosnica našeg Ustava. Mi ćemo nastaviti dosljedno se zalagati za izvorna ustavna načela postignuta i ostvarena u Washingtonskom i Daytonskom mirovnom sporazumu koji su utvrdili Hrvati, Bošnjaci i Srbi kao konstitutivni narodi i drugi građani. Odlučno ćemo se suprotstaviti svim inicijativama koje budu išle u smjeru dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH. Želim vjerovati da do takvih inicijativa ipak neće doći.

Ne vjerujem da itko priželjkuje ikakve blokade nego se jednostavno moramo posvetiti rješenju temeljnih pitanja i problema u BiH da bi bili u situaciji rješavati sva ostala pitanja koja nas muče. Svaka kuća se gradi od temelja, a ne od krova tako da i ovdje moramo pokazati odgovornost te se jednom za sva vremena dogovoriti da poštujemo jedni druge bez stavljanja ikoga u povlašteni položaj nauštrb nekog drugog. Vjerujem kako svi skupa imamo dovoljno odgovornosti, razboritosti, odlučnosti i povjerenja jednih prema drugima da provedemo fer i korektne izbore.

Uvjerena sam kako će HDZ BiH u koaliciji sa strankama HNS-a uvjerljivo dobiti ove izbore, a nakon toga tražiti partnere koji dobiju potporu naroda kojeg predstavljaju i čije interese zastupaju.

Kako komentirate činjenicu da HDZ nema nikakvu opoziciju i da je nezamjenjiv faktor, ja li to slabost ili ne?

Hrvati, pozicija ili opozicija, okupljeni su u zajedništvu Hrvatskog narodnog sabora BiH. Vjerujem da tako okupljeni imamo snage za rješenje svih narodnih i političkih prijepora za budućnosti BiH. HDZ BiH je kroz tijela Hrvatskog narodnog sabora BiH uvijek podupirao sve što je u interesu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Hrvatski narod nikad prije nije pokazao ovakvo jedinstvo te je po prvi put podržao zajedničkog kandidata svih stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i za predsjednika/dopredsjednika RS-a.

Iako u kampanji prevladavaju pokušaji političke prijevare, podvale i spinovi prijetećem izbornom inženjeringu i majorizaciji Hrvata, ipak vjerujem, kada je u pitanju budućnost BiH, da ćemo uz pomoć međunarodnih partnera, spasiti našu zajedničku domovinu BiH od raznih nasrtaja radikalnih ideologija unitarizma i separatizma.

RTV HB | Borjana Krišto započela predizbornu kampanju - YouTube

Continue Reading