Connect with us

BiH u EU

Imamo alternativu za svaki scenarij, ali sam uvjeren u promjenu Izbornog zakona

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović danas je, odgovarajući na pitanje novinara što ukoliko aktivnosti na postizanju dogovora oko promjene Izbornog zakona ne urede plodom, kazao je kako hrvatske stranke imaju alternativu za svaki mogući rasplet situacije, ali kako u ovom trenutku treba iscrpiti sve mogućnost da se dogovor postigne te je uvjeren kako će izmjene Izbornog zakona ipak biti usvojene na vrijeme, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Čović je podsjetio da kada su krenuli s aktivnostima oko promjene izbornog zakonodavstva  nije se slučajno krenulo u travnju prošle godine jer se osjetilo, upozorio je, kako partneri s kojima su se sve dogovorili izbjegava to, tražeći otprilike zadržavanje statusa quo i jedan ambijent u kojem se hrvatskom narodu opet mogu birati predstavnici kako u Predsjedništvo, tako i u Dom naroda.

-Naravno da imamo alternativu za svaki mogući rasplet situacije. Moje je da vrlo jasno pokušamo u ovom vremenu kojeg formalno-pravno imamo ispred sebe da ugradimo izmjene i dopune Izbornog zakona i sve ono što će nam omogućiti da ispoštujemo do kraja odluke Ustavnog suda i kada je u pitanju Mostar i kada je u pitanju konstitutivnost. Ja sam uvjeren da će to uspjeti, kazao je Čović, dodavši kako postoji mogućnost da se to i ne dogodi, no kako će do tada iscrpiti sve mogućnost da se promjene naprave.

U razgovorima koje je obavio, ističe, s desetak predstavnika međunarodnih institucija ukazuju kako je to dobar put. Čović je naglasio i kako Hrvati neće padati u napast da komentiraju smatra li netko hrvatski prijedlog podjelom BiH, poručivši kako će svaki prijedlog koji budu davali i ubuduće biti na tragu jačanja BiH, ali uz osiguranje apsolutne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, a u konkretnom slučaju osiguranja legitimnog predstavljanja u institucijama BiH.

-To je odgovor na ono nekadašnje kako je netko Hrvatima mogao birati u klub Doma naroda i predsjednika Federacije ili hrvatskog člana Predsjedništva. Naravno da postoje vrlo jasno razrađeni planovi za neki mogući treći scenarij, kazao je Čović.

Na pitanje novinara hoće li aktivnosti oko izmjene Izbornog zakona utjecati na druge segmente poput ustavnih promjena, on je kazao kako sada treba uraditi nešto što je prazno kada je u pitanju konstitutivnost naroda i odluke Ustavnog suda. Ponovio je kako je uvjeren kako ćemo doći do izmjene i dopuna Izbornog zakona koji će osigurati da se izbori mogu raspisati 7. ili 8. svibnja, odnosno da se rezultati mogu implementirati poslije provedenih izbora.

-A da će to uvjetovati sutra određene aktivnosti kada je riječ o reorganizaciji i funkcioniranje države hoće utoliko što ćemo imati izborni ciklus koji je legitiman i legalan i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, odnosno normalno funkcioniranje našeg europskog puta, dodao je Čović. On smatra kako je ovo pitanje trebalo biti riješeno u protekloj godini, no ipak vjeruje kako će se dogovor postići u iduća tri mjeseca, odnosno do vremena zakazivanja izbora.

Na pitanje novinara oko mogućnosti postizanja dogovora za zakazivanje sjednica Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije, Čović je izrazio optimizam, potvrdivši kako je dobio obvezu obaviti razgovore sa svim predsjednicima stranaka u idućih nekoliko dana.

-Ne da nagađam, već da se otvorenije porazgovara. Dakle, hoćemo li se igrati nazivima hrvatski i Herceg-Bosna, odnosno da to bude krucijalno pitanje za neke političke opcije ili neki novi Pelješki mostovi kojima ćemo se baviti, umjasto da se bavimo krucijalnim životnim pitanjima, reformskim zakonima, agendom…Vjerujem da ću za 7-8 dana imati jasan odgovor  i od stranaka pozicije i opozicije, poručio je Čović

Continue Reading