Connect with us

Ekonomija

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović nazočio tradicionalnoj manifestaciji u povodu počeka berbe grožđa na plantaži Hercegovina vina

-Ponosni smo što uz naše gospodarstvenike Bosni i Hercegovini ali i izvozu, možemo ponuditi jednu kulturu koja je ustinu tradicionalna kod nas ovdje. Veselim se da nas trganje opet danas okuplja, jer je trganje uvijek bila prigoda da se okupe prijatelji, da se pomažu, vesele, jer je ova kapljica bila izvor života na ovim prostorima, kazao je dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, na tradicionalnoj manifestaciji u povodu počeka berbe grožđa u kompleksu restorana Romanca u Mostaru.

Manifestaciju organiziraju već duže vremena vinski restoran Romanca, u suradnji sa Vinarijom Čitluk i Hercegovina vinom.

-Drago mi je da je puno mladih ljudi ušlo u nove nasade vinograda u Bosni i Hercegovini, ali i ostalih kultura, jer moramo cijeniti ono što je plod Hercegovine i ono što nas je generacijama odgajalo, dodao je dr. Čović.

-Nekad se to radilo ručno, kako je maloprije to i  demonstrirano, uvjeren sam, kada sam prvu lozu ovdje posadio 2003 godine, da nitko od nas nije razmišljao da će biti ovakva ekspanzija kada je u pitanju razvoj poljoprivrede, koji se odnosi na vinogradarstvo i vinarstvo, što nam danas svijedoči Hercegovina vino, jedan od najvećih proizvođača, među Hrvatima, 11 miliona litara vina plasira na tržište,na što svi moramo biti ponosni, zaključio je dr. Čović.

Na manifestaciji je prezentiran i novi stroj za berbu grožđa. Stroj bere 1000 loza za 18. minuta, za što bi trebalo oko 100 berača.

Continue Reading