Connect with us

Scena

HRVATSKA HDZ objavio listu za EU izbore – Ressler je predvodi, Željana Zovko četvrta

HDZ je u petak odredio kojih će 12 kandidata biti na njihovoj listi za izbore članova za Europski parlament, a nositelj liste bit će Karlo Ressler, savjetnik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i koordinator izrade stranačkog programa za europarlamentarne izbore.

Na drugom mjestu je aktualna europarlamentarka Dubravka Šuica.

Na trećem mjestu je saborski zastupnik Tomislav Sokol, na četvrtom Željana Zovko, a na petom je mjestu zastupnica Sunčana Glavak.

Slijede Plenkovićeva asistentica iz Bruxellesa Marijana Balić, župan šibensko-kninski Goran Pauk, državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac, šef regionalne Razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević, župan brodsko-posavski Danijel Marušić te na posljednjem mjestu stožerni brigadir Stjepan Adanić.

– Mi smo usvojili program HDZ-a za izbore za Europski parlament koji se zove “Hrvatska za generacije. Naš program ima pet poglavlja. Prvi je “Uspješna europska Hrvatska”, drugi je “Europa rasta i poduzetništva”, treći je “Demokršćanski solidarna Europa”, četvrto je “Europa nove generacije”, a peto “Sigurna i globalno snažna Europa”, istaknuo je predsjednik HDZ-i premijer Hrvatske Andrej Plenković na konferenciji za medije nakon sastanka tijela stranke, prenosi HRT.

Što se tiče liste, Plenković kaže da su jasno rekli da na izbore idu samostalno.

– Na čelu liste bit će Karlo Ressler. Potpredsjednik mladeži EPP, moj suradnik i savjetnik zadnjih nekoliko godina, pravnik je, angažiran na ključnim pitanjima realizacije programa Vlade i aktivnostima u stranci. Pravi je trenutak da kažemo javnosti da HDZ želi s ovakvim programima poslati poruku mladima da svojim radom, znanjem i zalaganjem, mogu doći u poziciju da preuzmu krupnu političku odgovornost, uvjeren sam da će povjerenje opravdati.

– Dubravka Šuica je druga na listi, ona je predsjednica našega kluba, ide po svoj treći mandat. Zajedno smo pobijedili 2013. i 2014., ona će kao naša najiskusnija zastupnica dati veliki doprinos. Treći je Tomislav Sokol, on je mladi pravnik, saborski zastupnik, doktor znanosti. Dio je svojeg obrazovanja proveo u Belgiji.

Sam Ressler zahvalio je na prilici koju je dobio.

– Ovo je za mene veliki izazov. Rođen sam 1989., nekoliko mjeseci nakon što je osnovan HDZ. Ono što je važnije je da imamo odgovore za izazove s kojima se suočavamo.

Ovako je Plenković pojasnio zašto je Ressler na prvom, a Šuica na drugom mjestu.

– Sjajan mladi čovjek, obrazovan i ozbiljan. Dijeli vrijednosti HDZ-a, demokršćanska, narodnjačka načela, domoljublje i državotvornost. Dokazao se u akademskoj karijeri. Naš je program “Hrvatska za generacije”. HDZ mora voditi brigu o svima.

Odgovorio je i na pitanje je li dobio savjet od Vladimira Šeksa, s obzirom na to da je njegov posinak.

– Dosta sam ulagao u svoje obrazovanje, svjestan sam važnosti europskog projekta za Hrvatsku. U ovom aspektu programa za europske izbore želim predstavljati sadržaj i vrijednosti koje imamo tako da ću pokušavati da fokus u kampanji bude na tome, kazao je.

Istraživanje javnog mjenja pokazuje kako bi HDZ od ukupno 12 mjesta rezerviranih za Hrvatsku, mogao osvojiti pet mjesta u Europskom parlamentu, SDP 3, a po jedno mjesto Živi zid, Most i “Amsterdamska koalicija”

Continue Reading