Connect with us

Ekonomija

Hrvatska građanska inicijativa samostalno izlazi na parlamentarne izbore

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) samostalno će izaći na predstojeće prijevremene parlamentarne izbore u Crnoj Gori, koji su zakazani za 11. lipnja, jednoglasno je odlučio Središnji odbor, najviše tijelo te stranke.

„Samostalan izlazak na izvanredne izbore izraz je uvjerenja da sve što smo radili prethodnih godina zaslužuje povjerenje građana“, kaže se u priopćenju HGI.

Navodi se da se snaga i principijelnost te stranke pokazala u vremenu kad su posvećeno i ustrajno djelovali izvan parlamenta Crne Gore.

Iz HGI su istaknuli da u tim otežavajućim okolnostima nisu odustali od svoje misije, već su, kako su naveli, ojačali načela prepoznatljive politike stranke, očuvanje nacionalnog identiteta Hrvata u Crnoj Gori i zaštita interesa same države Crne Gore.

„Zbog svega toga s optimizmom krećemo u izbornu trku pred nama“, poručili su iz HGI.

Hrvatska građanska inicijativa bila je od osnivanja koalicijski partner Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, a njegova nekadašnja predsjednica Marija Vučinović u nekoliko mandata ministrica bez portfelja u crnogorskoj vladi.

No uoči parlamentarnih izbora 2020. godine, HGI preuzima Adrian Vuksanović, dok Vučinović s još nekolicinom pristalica osniva Hrvatsku reformsku stranku.

Te dvije stranke Hrvata zasebno su nastupile na izborima 2020. godine i zbog disperzije glasova nijedna od njih nije uspjela proći povlašteni cenzus koji imaju Hrvati u Crnoj Gori, koji iznosi 0,35 posto od broja glasova birača izašlih na izbore.

Hrvati, prema popisu stanovništva iz 2011., čine oko 1 posto stanovništva Crne Gore./Hina/HMS/

Continue Reading