Connect with us

Regija

HDZ tone u političku tupost

Izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nestala je iz javnosti. Ili je sama zaključila da je nevješta u medijskim istupima, ili su je Tomislav Karamarko i Milijan Brkić maknuli od mikrofona, kako bi je barem do stupanja na predsjedničku dužnost sačuvali od daljnjih gafova.
Autor: Dražen Ciglenečki

Stoga se o jako zabavnoj temi preseljenja Ureda predsjednika, Kolinda Grabar-Kitarović očitovala tek kraćim priopćenjem, prepuštajući komunikaciju ljudima iz svoje stranke. A oni su do apsurda doveli tezu koja je u njezinom priopćenju samo implicirana. Dakle, Vlada je Kolindu Grabar-Kitarović, a da ona za to nije dala nikakvog povoda, jednostavno odlučila izbaciti s Pantovčaka i smjestiti u neadekvatnu rezidenciju u Visokoj ulici. Isprva se moglo samo nagađati o razlozima takvog dušmanskog postupanje prema njoj, možda se premijer Zoran Milanović na taj način osvećuje za izborni poraz Ive Josipovića, no jučer smo doznali što se zapravo krije iza svega.

Željko Reiner otkrio je, naime, da je cilj operacije Visoka onemogućavanje Kolindi Grabar-Kitarović da dođe u posjed arhive iz mandata Josipovića i Stjepana Mesića. U međuvremenu je, pak, Karamarko predložio da se predsjednicu, ako već mora prisilno napustiti Pantovčak, useli u Banske dvore, iz kojih bi Vlada otišla u Kockicu, nekadašnje sjedište Saveza komunista Hrvatske. Beskompromisan borac protiv komunizma i pretendent na premijersku dužnost, traži da mu za godinu dana ured bude u simbolu propalog režima?!

Naravno, stvarnost je sasvim drukčija. Nije se Vlada iz čistog mira sjetila dislocirati Ured predsjednika u Visoku, nego je to bila izričita želja Kolinde Grabar-Kitarović, koja se sad predomislila. Arhiva će, osim ako je Josipović ne zapali, biti tamo gdje će predsjednica uredovati.

Ne bi Karamarko niti u ludilu htio raditi u Kockici. Pa zašto onda HDZ ovako uistinu jadno pokušava Kolindu Grabar-Kitarović izvući iz situacije koju je ona sama proizvela? Prvi dio odgovora glasi – bolje ne znaju. HDZ je danas stranka koja je sposobna organizirati vlastite pristalice i dovesti ih na birališta, ali više od toga ne.

Nikad u svojoj povijesti HDZ nije bio tako neartikuliran, konfuzan. Na političkoj razini, Karamarkova stranka ništa ne vrijedi, praktično nije u stanju kreirati nešto smisleno. No, donekle ih opravdava činjenica, a to je drugi dio odgovora na spomenutu dilemu, da njihovi birači niti ne očekuju neku ozbiljniju argumentaciju. Karamarko i Brkić karijeru su proveli u policiji i obavještajnim službama, ali nisu reagirali kad je HDZ-ova kandidatkinja najavljivala preseljenje u Visoku.

Međutim, nakon izbora ta se rezidencija odjednom proglašava sigurnosno problematičnom. I mogao je Reiner mirne duše izjaviti da Vlada tjera predsjednicu u Visoku kako bi ona bila laka meta potencijalnim atentatorima. HDZ-ovi sljedbenici progutali bi to netremice. Riječ je o nevjerojatno najnezahtjevnijem biračkom tijelu, što je, dakako, za stranku inicijalno dobro, ali u njoj uništava svaku stvaralačku energiju. I tako HDZ tone u političku tupost.

Novi list

Continue Reading