Connect with us

Ekonomija

HDZ od danas Vladu može sastaviti bez MOST-a

KREŠO BELJAK svojom je sinoćnjom odlukom o predaji HSS-ovih potpisa HDZ-u otvorio mogućnost Andreju Plenkoviću plenkovic-petrovda sastavi Vladu u kojoj neće sudjelovati MOST.

Beljak je sinoć uoči Skupštine HSS-a kazao da će njegova stranka svoje potpise, odnosno njih pet, dati Plenkoviću i HDZ-u te da će im ostaviti rok od 100 dana u kojem te potpise više neće dirati. Odluka je na Predsjedništvu HSS-a donesena jednoglasno.

S Beljakovim glasovima omjer snaga značajno se promijenio. MOST je izgubio pregovarački adut, budući da bi HDZ čak i bez njihovih mandata mogao skupiti 77 ruku u Saboru.

HDZ uz svoj 61 mandat može računati i na 8 mandata manjinaca te, od danas, i na 5 mandata HSS-a, što ih dovodi do 74 ruke u Saboru. Milan Bandić je, iako još uvijek nije izravno potvrdio kome će dati svoja dva mandata, puno bliže HDZ-u i čini se da mu je ipak primamljivija opcija sudjelovanja u vlasti, nego u oporbi.

Dobije li HDZ i njegove potpise, već ima 76 ruku u Saboru. Tu je i HDSSB-ov mandata, ali i Glasnović koji je već izrazio spremnost da pruži podršku HDZ-u, ( ali ne ako je u Vladi Pupovac) što nas dovodi do brojke od 78 mandata – što je dovoljna, ali ne i stabilna većina.

Odluči li se HDZ na suradnju s MOST-om, broj zastupnika HDZ-a, MOST-a i HSS-a iznosi 79. Pribrojimo li tome 8 zastupnika manjina, taj se broj penje na 87. Uz ruke HDSSB-a, Bandića i Glasnovića, ukupan broj mandata kombinacije HDZ-a i MOST-a je 91.

Maxportal/Foto:fah

Continue Reading