Connect with us

BiH u EU

Kupres “Zasjedalo Predsjedništvo HDZ-a BIH”

Klauzurom na Kupresu HDZ BiH predstavio Bijelu knjigu, skup svih aktivnosti i realizacija stranačkog političkog programa 2014.-2018.
23. 07. 2018.

Službeno prezentiranje Bijele knjige HDZ-a BiH klauzurom u hotelu Adria Ski na Kupresu, završena je prva, od tri faze kampanje HDZ-a BiH te je govoreno o strateškim odrednicama i urađenim aktivnostima stranačkog političkog programa za razdoblje 2014.-2018.

„Danas smo u poziciji da odlučujemo o opstojnosti, životu i budućnosti hrvatskog naroda u BiH zajedno s predstavnicima drugih političkih stranaka koje će biti zajedno s nama na ovim izborima“, kazao je predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović obraćajući se na Klauzuri HDZ-a BiH.

„Na kraju dana meni je pripala čast da vam mogu kazati par riječi što jesmo napravili kako bi uspjeli iskoordinirati ono što smo učinili ispred našeg naroda od 2014. godine. Kroz 7 odgovora na 7 pitanja i da napravim jedan sažetak ne vodeći se previše brojkama jer je to statistika koja bi nas odvela u neko novo poglavlje“, kazao je dr. Čović osvrćući se na program kapanje iz 2014. godine.

„Gledajući ove stranice Bijele knjige mogu kazati da HDZ BiH sebe s razlogom naziva stožernom strankom hrvatskog naroda, vjerodostojnom strankom koja ono što obeća i izvrši. Naravno mnogo bi lakše bilo da smo u početku imali adekvatnu parlamentarnu većinu koja bi mogla sve iskoordinirati i s drugim razinama vlasti i s predsjednicima druga dva naroda na svim razinama vlasti“, kazao je predsjednik Čović te dodao: „Ja sam duboko uvjeren da možemo na mnogo toga biti ponosni, a zato i postoji ova knjiga da nas podsjeti na ono što smo obećali i izvršili, kao i na ono što smo obećali ali nismo uspjeli izvršiti“.

Osvrćući se na izvješća predsjednika Vlada i predsjednika Županijskih odbora, dr. Čović je naglasio: „Puno toga je već kazano od strane mojih prethodnih govornika, nositelja županija. Predsjednici Vlada dali su nam sažetak što treba da bi se hrvatski narod još više integrirao. Nešto drugačije županije, gdje su izvješća dali predsjednici Županijskih odbora, gdje je manji broj hrvatskog naroda, integracija bi morala biti mnogo veća“.

Nitko nema pravo da nam kaže da smo se odrekli bilo kojeg dijela BiH u ime hrvatskog naroda. Nema nas dovoljno ali nas ima toliko da nitko u ime hrvatskog naroda više neće donositi odluke, zaključio je predsjednik Čović svoj govor.

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma parlamentarne skupštine BiH prezentirala je analizu rada izvršne i zakonodavne vlasti, sa razine Bosne i Hercegovine, dok je Lidija Bradara predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH prezentirala analizu rada izvršne i zakonodavne vlasti sa razine Federacije Bosne i Hercegovine.

Organizaciju i plan kampanje HDZ-a BiH na Klauzuri je predstavila Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH a vizualni identitet kampanje predstavio je dr. Nevenko Herceg.

Analizu rada HDZ-a BiH po županijama predstavili su predsjednici Vlada HBŽ-a, HNŽ-a, ŽZH, PŽ; Ivan Jozić, Nevenko Herceg, Zdenko Ćosić i Marijan Klaić, za ŽSB, USŽ, ZDŽ, Tuzlansku te Sarajevsku županiju analizu rada predstavili su predsjednici  Županijskih odbora HDZ-a BiH, Radoje Vidović, Franjo Jurić, Ivo Tadić, Danijel Nikolić te Dražen Trlin, za Regionalne odbore HDZ-a BiH i prostor Repubile Srpske, aktivnosti je izložio Davor Čordaš, dok je za Organizaciju Distrikt Brčko aktivnosti prezentirala Delfa Dejanović u ime predsjedika Ante Domića.

Bijela knjiga je nastala kao skup i realizacija stranačkog političkog programa i jake političke pozicije Hrvata u BiH. „Hrvatski odgovor” HDZ-a BiH i HNS-a za  2014. godinu koji je u sebi sadržavao 7 odgovora, na trenutno stanje i konačni cilj onih koji su za plan imali politički obespraviti hrvatski narod u BiH.

Bijela knjiga u sebi sadrži analizu i provedbu planiranih projekata koji su se odnosili na hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, gospodarski rast i razvoj, socijalnu politiku i brigu za zdravlje te jezik, kulturu i obrazovanje, vladavinu prava, borbu protiv kriminala i korupcije te europske i euroatlantske integracije.

U svim ovim oblastima i na svim razinama, ostvareni su značajni rezultati od 2014. do 2018. godine kazano je na Klauzuri.

Continue Reading