Connect with us

Ekonomija

HDZ BiH: RTV kanal na hrvatskom jeziku ili ništa!

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH nisu podržali Zahtjev o  izmjene Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH po hitnom postupku. Izmjene nisu usvojene jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske.

Zastupnici su za Prijedlog izmjena Zakona o RTV sustavu po hitnom postupku dali 25 glasova, dok je devet zastupnika bilo protiv. Protiv zakona bili predstavnici SDS-a, a zastupnici SNSD-a nisu bili na sjednici pa nije bilo entitetske većine za usvajanje izmjena zakon .Zastupnici su prihvatili da iznos RTV pristojbe ostane 7,50 KM.

Mirsad Mešić (SDP) predložio je izmjene Zakona o javnom RTV sustavu kojima bi bio omogućen nastavak prikupljanja RTV pristojbe u aranžmanu telekom operatera u BiH. Taj bi Zakon, prema traženju Mešića, trebao biti usvojen po hitnom postupku, kako ne bi došlo do kolapsa javnog emitiranja u BiH.

Zastupnica Aleksandra Pandurević (SDS) rekla je da njena stranka neće podržati ovaj zahtjev, posebno njegovu hitnu proceduru. Ona je rekla kako je odgovornost za nastali problem na Upravnom odboru RTV sustava, koji se nije dovoljno unio u problem. Sastali su se pet puta u godini dana, ali uzeli sve pare za godinu dana, tvrdi Pandurević.

HDZ BiH također neće podržati izmjene Zakona o RTV sustavu jer, kako su istakli, neće podržati ništa dok ne bude riješen problem nezadovoljstva hrvatskog naroda javnim RTV emiterima. Iz HDZ-a traže da Vijeće ministara dostavi sustavni zakon o Javnim emiterima. Do tada neće glasati ni za kakvo rješenje. Zastupnici HDZ-a na kraju su izravno rekli svima u BiH da neće glasati ni za jedno rješenje dok se Hrvatima ne omogući kanal na hrvatskom jeziku, kakve imaju,  i druga dva konstitutivna naroda.

 

M.J.

Continue Reading