Okrugli sto, “Lustracija između fašizma i antifašizma”, održava se u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH. Cilj je doprinijeti harmonizaciji dijaloga i etnonacionalnih odnosa u Bosni i Hercegovini, koji su dodatno narušeni nakon održavanja mise za žrtve s Blajbuškog puta i protesta u Sarajevu.

Misa je pokrenula neka stara, ali i nova pitanja u BiH i upravo o njima će biti riječi na ovom okruglom stolu.

Ankica Gudeljević, ministar civilnih poslova BiH, izjavila je za BHRT da probleme i teme koje su proizašli iz prošlosti ne treba rješavati na ulici, već razgovorom, zbog čega je i organizovan okrugli sto, prvi ovakvog tipa u BiH.

“Pozvali smo predstavnike akademske zajednice da sa svoje stručne strane pristupe jednom argumentovanom dijalogu i pokušaju pronaći odgovore na otvorena pitanja”, istakla je Gudeljević.

Kako je rekla, očekuje da se na okruglom stolu pokrenu pitanja o kojima se već godinama ćuti.

“Mi ne trebamo imati tabu teme. Mi moramo razgovarati o svemu onome gdje imamo različita stajališta, kako bi iznijeli svoje stavove, ali naravno sa argumentima, kako bi stvorili uslove za bolje razumijevanje i bolji suživot”, poručila je Gudeljević.