Connect with us

Scena

Grabar Kitarović podržala širenje EU: Treba nam novo osnaženje i pomlađivanje

Europa treba novo osnaženje i pomlađivanje, zato je nužno da se zemljama jugoistočne Europe ne zatvara europska perspektiva, iako će stanje u Grčkoj dodatno utjecati na europski zamor proširenjem, rekla je u danas predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka s makedonskim predsjednikom Đorgem Ivanovom čija je zemlja jedna od aspirantica na članstvo u Europskoj uniji.

“Stanje u Grčkoj dodatno će utjecati na zamor proširenjem”, rekla je hrvatska predsjednica koja drži kako zbog toga ne bi trebale trpjeti zemlje kandidatkinje.

“Proširenje je proces koji pridonosi snazi Europske unije i gospodarskome razvitku. EU treba novo osnaženje i pomlađivanje”, rekla je Grabar- Kitarović koja nije željela komentirati rezultat referenduma kojim su Grci u nedjelju odbili paket mjera štednje.

Makedonske banke sigurne

“Nema opasnosti od zatvaranja makedonskih banaka”, rekao je makedonski predsjednik. U Makedoniji ima dosta grčkih banaka, a grčka je vlada tjedan dana uoči referenduma zatvorila banke kako bi ne bi ostale bez novca.

Hrvatska se nada jačanju gospodarske suradnje s Makedonijom u kojoj je gospodarski rast 3,6 posto, najviše u jugoistočnoj Europi, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

“Nadamo se jačanju suradnje u građevinskom sektoru, obnovi infrastrukture i u turizmu”, rekla je i dodala kako bi hrvatska i makedonska poduzeća mogla “zajednički nastupati u trećim zemljama, tradicionalnim tržištima bivše države”, rekla je hrvatska predsjednica tropolje.info

Continue Reading