Connect with us

Ekonomija

Glavno vijeće HNS planira izraditi riješenja i ustavnog preustroja BiH

Glavno vijeće Hrvatskoga narodnoga sabora održalo je konstituirajuću sjednicu danas u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski servis.

U skladu s Odlukom Predsjedništva HNS-a predsjednik Glavnoga vijeća je dr. Božo Ljubić. Voditelji Odjela Glavnoga vijeća su:

Odjela za ustavno-pravna pitanja aktualni predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak; Odjela za financijska pitanja ministrica financija FBiH Jelka Miličević; Odjela gospodarstva mr. Damir Ljubić; Odjela za prostorno planiranje, građenje, infrastrukturu i komunikacije Predrag Kožul; Odjela međunarodnih odnosa aktualni zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić; Odjela znanosti i obrazovanja prof. dr. Ivo Čolak; Odjela kulture, medija, sporta i informiranja Ivan Vukoja; Odjela za branitelje i socijalna pitanja te koordinaciju nevladinog sektora Slavko Marin; Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić; Odjela za iseljeništvo Niko Marušić: Odjela za II. svjetski i Domovinski rat Ile Vrljić. Za tajnika Glavnog vijeća HNS-a izabran je Josip Merdžo.

Predsjednik Glavnog vijeća Božo Ljubić prezentirao je okvirni plan djelovanja ovoga tijela. Planom je, kako prenosi HMS, predviđeno donošenje izmjena Ustava BiH, prvenstveno izbor članova Predsjedništva, izbor Doma naroda FBiH, načini odlučivanja u domovima Parlamentarne skupštine BiH, izjednačavanje uloge domova naroda/vijeća naroda sa zastupničkim domovima u proceduri potvrđivanja Vijeća ministara i vlada entiteta, te načela teritorijalne reorganizacije zemlje.

Program predviđa i izmjene i dopune Izbornoga zakona BiH konkretnije, izbor izaslanika u Dom naroda FB i BiH i Vijeće naroda RS, te općenito izmjene i dopune Izbornoga zakona s ciljem usklađivanja s planiranim ustavnim promjenama, kao sve ostale izmjene Izbornog zakona s ciljem otklanjanja diskriminacijskih odredbi.

Uz to pozornost će biti fokusirana i na provedbu odluke Ustavnog suda BiH o Mostaru.Izmjene i dopune Zakona o vladama entiteta gdje bi se uvela promjena da za odluke iz nadležnosti vlada je pored opće većine nužna i najmanje jedna trećina glasova pripadnika konstitutivnih naroda članova vlada.

Predložit će se i novi Zakon o RTV sustavu , Izmjene Zakona u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, Izmjene Zakona o prostornom planiranju i novi Prostorni plan (eventualno donošenje Okvirnog zakona na državnoj razini koji bi se pretežito ticao zaštite okoliša).

Voditelji Odjela će na sljedećoj sjednici predložiti Glavnom vijeću personalnu strukturu svojih odjela ( zamjenika i članova). Također, voditelji Odjela će definirali programe rada svojih Odjela koji će biti sastavni dio programa rada Glavnoga vijeća HNS-a, a koje će usvojiti Glavno vijeće na sljedećoj sjednici.

Funkcija Glavnoga vijeća HNS-a jest koordinirajuća i usmjeravajuća, a Glavno vijeće je odgovorno za provedbu politike i ciljeva HNS-a u ostvarivanju hrvatskih interesa u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ureda za informiranje Glavnog vijeća HNS-a BiH./HMS/ tropolje.info

Continue Reading