Connect with us

BiH

Generalski “Nastup”Generala Mire Grabovca-Titana na Saboru HNS-a

Danas je održano VIII.zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora.
Hrvatski narodni sabor svoje političko djelovanje generira i ostvaruje kroz dva glavna radna tijela; to su Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a BiH. Preko 600 izaslanika iz 14 hrvatskih političkih stranaka raspravljali  o prijedlogu Deklaracije o položaju Hrvata u BiH kao ključnog dokumenta koji će odrediti smjernice djelovanja svih legitimnih hrvatskih političkih predstavnika u BiH.
GOVOR GENERALA MIRE GRABOVCA-TITANA SA VIII. ZASJEDANJA HNS-A
Poštovani gospodine predsjedniče Čović,
Cijenjeni izaslanici čast mi Vas je pozdraviti i zahvaliti se na dolasku VIII.zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora koji je ujedno i krovna politička organizacija hrvatskog naroda unutar Bosne i Hercegovine. Ja ću malo suprotno govoriti nego što je govorio Ante Lozančić. Unutar Hrvatskog narodnog sabora postoji pluralizam i ja mislim da on nije uopće upitan. Ovdje su bitni naši zajednički ciljevi. Meni je žao što su predstvanici Republike Hrvatske otišli odavde iako vidim da ima još starih prijatelja. Hoću uputiti jednu vrlo jasnu poruku, s obzirom na ovo spinovanje  u bošnjačkom Sarajevu, kažem bošnjačkom jer sam student Sarajeva i znam kako je Sarajevo bilo prije rata u odnosu na sada i mediji koji su unutar Republike Hrvatske i pojedine političke stranke unutar Republike Hrvatske.
Pokušaj diskreditiranja predsjednika Hrvatskog narodnog sabora sa načinom zašto je bio u Banjaluci?
 Vrlo interesantno.  Metod i način kako se pokušalo odvratiti ključna odrednica kako i na koji način promijeniti Izborni zakon gdje Hrvatski narod treba biti ravnopravan sa ostala dva naroda. Ja sam o tome objašnjavao 2001. godine te sam jasno kazao tada da se oštro protivim Izbornom zakonu, jer sam smatrao i jasno rekao da onakav Izborni zakon derogira Ustav Bosne i Hercegovine. U konačnici se pokazalo ovom novom ustavnom odlukom da je to tako, no činjenica je da su okolnosti bile drugačije ali činjenica je isto tako da Republika Hrvatska odnosno ova Vlada pokušava pomoći u riješavanju hrvatskog pitanja unutar Bosne i Hercegovine i na tome se zahvaljujem i gospodinu Andreju Plenkoviću i Predsjednici  Kolindi Grabar-Kitarević. Jednako tako upućujem najoštrije kritike onim političkim opcijama i pojedincima iz Republike Hrvatske koji pokušavaju kritizirati I određivati kako i na koji način će se netko s nekim sastajati a ne sagledavaju da je Republika Hrvatska dodijelila odličja onima koji su ubijali Hrvate, naročito u Srednjoj Bosni. Sada neću spominjati imena ali pokušajte se prisjetiti tko je sve dobivao iz bošnjačkog naroda ta odličja.
Zadnjih dana se često postavlja  pitanje zašto je gospodin Čović bio u Banjaluci te zašto je bio kad se dodjelivalo odličje?
Pa gledajte, Lisica je sve bitke sa Hrvatima izgubio , čak je i sam kazao , da su banjalučani imali točkove stavili bi ih na nebodere i pobjegli te priznao da je izgubio rat! Osobno smatram da je gospodin Čović otišao iz praktičnih razloga te da treba razgovarati sa svima jer se sa svima razgovaralo i u vrijeme rata. Oni koji to ne shvaćaju , a ne shvaćaju oni koji imaju ograničenja kako unutar djelokruga u kojem se kreću tako i nažalost unutar svojih glava. Stoga gospodine Čoviću, što se mene osobno tiče i velikog broja onih koji su krvarili za slobodu hrvatskog naroda imate potporu u riješavanju hrvatskog pitanja. Svi oni koji pokučavaju dobit nešto sitno i nisu na fonu onoga koje je hrvatski nacionalni interes, isključivo su se  protivili  kako bi ih se smirilo novcem da oni ne pričaju. Oni koji su htjeli mogli su , imali su i vrijeme i prostor da se pokažu koliko su u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa hrvatskog naroda.
Stoga, još jednom pozivam sve hrvatske političke predstavnike koji kritiziraju, da se uključe i pomognu u riješavanju ustavnopravne pozicije Hrvatskog naroda koja je narušena upravo iz tog razloga.
Gospodin Čović je rekao , vjerujem da još uvijek isto misle oni koji su govorili da je Federacija tamnica hrvatskog naroda, to sam ja rekao. I tad sam pozvan u Zagreb kod pok. ministra i jasno mi je objasnio. To je cijena cjelovite Hrvatske države, loša pozicija Hrvata unutar Bosne i Hercegovine je cijena cjelovite Hrvatske države i mi smo je prihvatili. Ovo sam kazao i predsjedniku Plenkoviću na skupu kada je bio kandidat na listi za sabor Republike Hrvatske. Gospodin Plenković je uistinu korektno postupio i pokušava se maksimalno uključiti u riješavanje hrvatskog pitanja.
Međutim , imamo nažalost ta otežavanja unutar Hrvatskog korpusa koji to vide na jedan sasvim drugačiji način.
Izborni zakon je minimum minimuma koji Hrvati traže. Nije u pitanju samo Izborni zakon već je tu u pitanju niz zakona i  zakonskih propisa koji su derogirali poziciju Hrvatskog naroda unutar Bosne I Hercegovine a da ne kažem unutar Federacije BiH. I taj loš daytonski mirovni sporazum je koliko toliko garantirao ne ravnopravnu ali dosta dobru poziciju Hrvata unutar Federacije BiH.
To sad više nije tamnica , to hoće postat grobnica! Međuti

Continue Reading