Connect with us

Uncategorized

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Slobodu smo izborili, narod i dom obranili, prisegu potvrdili

Polaganjem vijenaca u zavjetnoj kapeli sv. Ivana Krstitelja u Mostaru u petak je obilježena 29. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Obilježena 29. obljetnica 2. gardijske brigade HVO-a – Vrisak.info

Obilježena 29. obljetnica 2. gardijske brigade HVO-a – Vrisak.info

General zbora HVO-a  Stanko Sopta kazao je da je u vojarni Stanislava Baje Kraljevića u Mostaru 29. prosinca 1993. godine utemeljena 2. gardijska brigada Hrvatskog vijeća obrane.

 

Prisegli smo tada hrvatskom narodu, potvrdili našu hrvatsku ljubav, pokazali spremnost i odlučnost u borbi za slobodu svakog čovjeka i svog hrvatskog naroda. Slobodu smo izborili, narod i dom obranili, prisegu potvrdili – kazao je Sopta.

Cijeli govor u nastavku:

Poštovani prijatelji,

Pozdravljam vas od srca, pozdravljam vas pun veselja i zahvale na našem okupljanju po dvadeset i deveti put.

Ovdje smo, u vojarni Stanislava Baje Kraljevića 29. prosinca 1993. utemeljili 2.gbr HVO-a. Prisegli smo tada na vjernost Hrvatskom narodu, potvrdili našu bratsku ljubav, pokazali spremnost i odlučnost boriti se za slobodu svakog čovjeka i svog Hrvatskog naroda.

 

 

Slobodu smo izborili, narod i dom obranili, prisegu potvrdili.

Ponosni smo na te godine patnje stradanja i boli, ali nadasve viteštva i vjere kojom bijasmo ispunjeni. Među nama su bili vitezovi ljubavi i hrabrosti, oni dadoše živote za nas, njih spominjemo, njih slavimo, oni nas nadahnjuju.

Stoga s najvećim poštovanjem pozdravljam djecu, majke i očeve, sestre i braću naših vitezova koji živote ugradiše u našu slobodu. Njihova ljubav i žrtva je naše trajno nadahnuće. Naša zahvala njima nas potvrđuje kao ljude.

Ako ih iz bilo kojeg razloga zaniječemo ili zaboravimo, bit će to znak da smo se izgubili u novima bespućima i prestali biti ljudi. Stoga molimo Boga da nas okrijepi mudrošću i ustrajnošću!

Pozdravljam i sve Vas uzvanike i drage goste, vi dolaskom svjedočite svoju zahvalu. Hvala vam!

Proteklih mjesec dana, ponosom su nas ispunjali dični sinovi Hrvatskog roda, naši nogometaši, koji hrvatsko slobodarsko ime pronose cijelim svijetom.

Užitak je bilo gledati njihovu igru i slušati izjave, i u svakom njihovom činu prepoznati uljudbu Hrvatskog čovjeka. Njihova zahvalnost svom narodu i hrvatskim braniteljima, svjedočanstvo je njihove ljudskosti i duhovnosti. Ona čini živom našu prisegu.

 

 

Hvala im, hvala svima koji s nama dijele sreću ovih veličanstvenih uspjeha.

Oni znaju, no podsjetimo, u slobodnom svijetu na tim natjecanjima ne bi nas bilo, da krvlju ne izborismo slobodu naroda, bez nje nema života, nema igre, nema veselja, nema vatrenih.

Imajmo na umu, još uvijek neki čudni likovi prošlosti, vješto prikrivaju svoje svekolike zle namjere i vole reći„isušit ćemo močvaru“.

No danas nismo samo ponosni na postignuća moderne civilizacije. Danas smo, kao nekada za sebe, puni zebnje i suosjećanja sa napaćenim ukrajinskim narodom koji se bori za svoju opstojnost. No oni se bore i za nas, bore se za cijeli civilizirani svijet.

 

 

Ukrajina pamti Staljinov gladomor, pamti milijune svoje pobijene braće, ona se bori protiv povampirenog zla, koji svoj ubilački nagon još uvijek hrani propalom ideologijom komunizma.

Kreatori novih ubijanja to nazivaju borbom za Ruski svet, no ne brinu oni za ruskog čovjeka i njemu su namijenili nove gulage, njih šalju u smrt. Po ugledu na njih, neki ideolozi u blizini zazivaju i druge „svetove“!

Naš potpora Ukrajinskom narodu jasan je znak da smo izabrali i stali na stranu života a ne smrti, dobra a ne zla, modernog slobodarskog svijeta a ne zločinačkih ideologija prošlosti.

Moramo glasno i odlučno svjedočiti, naša budućnost je izvjesna samo u društvu istinskih zapadnih demokracija koje tvore euroatlantske integracije. Desetljećima su naš ljudi iz raznih razloga morali odlaziti u te zemlje, tamo su postajali uspješni i ugledni građani doprinoseći njihovom blagostanju.

 

 

No danas smo svi dužni ovdje graditi naše društvo jednakih prilika u kojem će bolji život biti realna mogućnost za svakog čovjeka. To je u konačnici bio cilj i smisao naše borbe.

S Božjom pomoći i vjerom u sebe možemo ostvariti naše pravo na bolji i sretniji život!

Svima od srca želim sretan i blagoslovljen Božić, te puno zdravlje i sreće u 2023.godini!

Živjeli!

Obilježena 29. obljetnica 2. gardijske brigade HVO-a – Vrisak.info

Obilježena 29. obljetnica 2. gbr HVO-a

U mostarskoj je vojarni “Stanislav Baja Kraljević” 15. prosinca 2022. u organizaciji veterana 2. gardijske brigade HVO-a i 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH, obilježena 29. godišnjica 2. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane. Prigodnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim pripadnicima 2. gardijske brigade HVO-a. Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih … Nastavi čitatiObilježena 29. obljetnica 2. gbr HVO-a

Continue Reading