Connect with us

Kultura

Fra Mario Knezović -SLOVENIJA…

Duhovne vježbe provodim u samostanima u Sloveniji. Zemlja je to s bezbroj crkava i velikim brojem samostana. Ipak, najdublje iskustvo je iz Kartuzije Pleterje gdje redovnici provode pustinjački život. Zanimljivo je kako lože drva u peć u kapelici. Veliki su to prostori za drugi način grijanja. Na groblju kartuzijanaca nema imena. Samo stave crni križ.
Slovenija ima 6 biskupija i oko 1 mlijun i 200 tisuća katolika što je 57% cjelokupnoga stanovništva. Njih je komunizam dobro odvukao od Boga. No, Crkva je aktivna i živa.
📻🎵Na gotovo svim slovenskim radipostajama je hrvatska glazba. Više svira hrvatske glazbe u Sloveniji nego u Hrvatskoj.
❗️Zanimljivo je kako muslimanima iz BIH ovdje ne smetaju crkve i križevi. Gdje god pogledaju vidjet će crkvu ili križ. Unatoč tome doseljavaju. Crkva i križ nekima od njih ili rijetkima u BiH smetaju, a ovdje pokorno šute. Novac čini svoje!
🇸🇮Slovenija je prekrasna zemlja. Ljudi su radišni. Polja uzorana. Stoka pase okolo. Do sela se drži. Slovenci su susretljivi. Doduše, malo su povučeniji od nas iz Hercegovine. Stariji svi znaju hrvatski. Mlađi isto znaju ali nevoljko to priznaju.
✝️Bože blagoslovi Sloveniju!

 

1

Continue Reading