Connect with us

Kultura

FOTO| U Stocu obilježena 32. obljetnica PPN Ludvig Pavlović

Danas je u Stocu svečano obilježena 32. godišnjica osnutka Postrojbe za posebne namjene “Ludvig Pavlović” Hrvatskog vijeća obrane, poznatije kao “Božanovi”, javlja Stolac.city.

Svečanosti je nazočilo više stotina bivših pripadnika ove postrojbe.

– Oglas-

 

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom koju je predvodio don Gordan Božić kod spomenika braniteljima u središtu Stoca. Vijence su položili predstavnici Udruge PPN Ludvig Pavlović, Hrvatskog narodnog sabora BiH, izaslanstvo Grada Stoca te predstavnici hrvatske komponente OS BiH.

Nakon toga, pripadnici su se mimohodom kroz grad uputili prema crkvi sv. Ilije Proroka, gdje je održana misa za sve poginule hrvatske branitelje i pripadnike ove postrojbe.

Tijekom Domovinskog rata kroz PPN Ludvig Pavlović prošlo je oko 700 pripadnika, a 26 njih je položilo živote za slobodu.

Obilježavanje obljetnice završilo je na Gradskom stadionu, gdje su se nazočnima obratili podpredsjednik Udruge HVO-a “PPN Ludvig Pavlović” i gradonačelnik Stoca.

Inače, “Ludvig Pavlović” je bila jedna od najelitnijih postrojbi HVO-a i tek nakon rata je pripojena s II. Gardijskoj brigadi HVO-a. Tijekom rata u borbama su život izgubila čak dva zapovjednika – Božan Šimović i Ante Primorac.

Nastala je 1991. pod zapovijedanjem Mate Šarlije Daidže, prvobitno kao ‘Pukovnija kralj Tomislav’, da bi 6. lipnja 1992. osnovana kao PPN Ludvig Pavlović, pod zapovijedanjem Božana Šimovića.

Nakon njegove smrti na Šćepan križu, zapovjednik postaje general Dragan Ćurčić, a među poginulim braniteljima ‘Ludviga’ je i njegov brat. Ćurčić ‘Ludvigom’ zapovijeda sve do 1994. kada postrojbu preuzima pukovnik Ante Primorac koji nedugo nakon preuzimanja dužnosti polaže svoj život u oslobađanju Kupresa, kod hotela Adria-ski.

 

 

Zapovjedništvo preuzima, tada pukovnik, Davor Dodig koji postrojbom zapovijeda do kraja rata./Stolac.city

– Oglas 2 –

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)