Connect with us

BiH

Filipović: Svaki teško ostvareni pomak u BiH olako se žrtvuje

-Više od godinu dana nakon potvrde izborne volje birača na izborima u Bosni i Hercegovini, ne postoji opravdanje za neuspostavu vlasti. Posljedice ovih političkih igara ćemo tek osjećati – izjavila je Darijana Filipović, dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Unatoč potpisanom Sporazumu o načelima uspostave vlasti na državnoj razini iz kolovoza 2019. koji je nastao kao kompromisno rješenje političkih predstavnika konstitutivnih naroda i značio kakvu takvu priliku stabilizacije političkih odnosa i stvaranje okvira za uspostavu vlasti na državnoj razini, Filipović ističe kako je frustrirajuće gledati kako se svaki teško stvoreni politički pomak u Bosni i Hercegovini olako žrtvuje kada dođe do vlastitog unutarstranačkog pozicioniranja.

-Kada se u takvu konfuznu političku situaciju nadodaju i populističke izjave pojedinih političara u Bosni i Hercegovini koji vlastitu političku inferiornost nadoknađuju radikalnom retorikom, koja u pravilu koketira s govorom mržnje prema svima koji drugačije promišljaju o Bosni i Hercegovini, onda imamo godinu dana takvu toksičnu atmosferu u kojoj je nemoguće postići bilo kakve političke dogovore, naglašava Darijana Filipović, zastupnica u Zastupničkom domu PS BiH.

Ona smatra da je konačno došlo vrijeme da se otkloni stvorena atmosfera nepovjerenja, kroz intenziviranje dijaloga o uspostavi vlasti političkih predstavnika konstitutivnih naroda. U tom smjeru su otvoreni razgovori na sastanku sa SDA prošli tjedan u Mostaru i oni će se nastaviti, u različitim formama, a nastavit će se razgovori i sa političkim predstavnicima srpskog naroda u narednom razdoblju kako bi se pokušalo doći do dogovora o formiranju vlasti i otklanjanju zastoja u funkcioniranju Parlamentarne skupštine BiH.

Continue Reading