Connect with us

BiH u EU

Federalizirati BiH kroz nove reforme

Hrvatska europarlamentarka Marijana PetirFederalizirati BiH kroz nove reforme uputila je u parlamentarnu proceduru amandmane koje je utvrdila zajedno s kolegama iz više zemalja, a u kojima se uz ostale, traži i pokretanje ustavnih promjena. Amandmani su uloženi na nacrt rezolucije koju je izradio izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za BiH Cristian Dan Preda, a zajedno s Petir supotpisnici su zastupnici Wenta iz Poljske, Zaborska i Mikolasik iz Slovačke, koji su potpisali sve osim onih koji se odnose na uhićenja u Orašju i depolitizaciju pravosuđa te izmjenu Ustava i mogući model federalne države.

Jednakopravnost naroda

Zastupnici Adaktusson (Å vedska) i Peterle (Slovenija) podržali su amandmane koji se odnose na izmjenu teksta o “dvjema Å¡kolama pod jednim krovom”. Time se povećavaju izgledi za prihvaćanje ovih amandmana koji su na tragu i drugih hrvatskih stranačkih grupacija. 
“Poziva se meÄ‘unarodna zajednica za započne raspravu o potrebnim ustavnim promjenama koje bi osigurale punu funkcionalnost i stabilnost BiH; naglaÅ¡avajući da je od ključne važnosti uspostaviti mehanizam koji bi osigurao jednaka prava svim konstitutivnim narodima; u ovome smislu, razmotriti federalizaciju zemlje kao mogući model”, navodi se u amandmanu 23 b. koji je uputila zastupnica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir u Europskom parlamentu…

Continue Reading