Connect with us

Kultura

FBiH: Registar branitelja FBiH urađen bez Hrvata, u njemu 570.000 osoba

Navodni registar branitelja koji je načinilo Ministarstvo za pitanja branitelja FBiH, blago rečeno, nije naišao na odobravanje županijskih ministara branitelja iz većinski hrvatskih županija. Kako su za Večernji list rekli ministri za pitanja branitelja u HNŽ-u i ZHŽ-u Oliver Soldo i Mladen Begić, riječ je o popisu branitelja koji nema veze s vojnim dokumentima te još uvijek nije jasno na koji način se došlo do podataka da je tzv. Armija BiH imala 390.000 pripadnika, a HVO i MUP Herceg Bosne 180.000 pripadnika.

Ne postoji metodologija

– Registar je potreban, ali ne na ovakav način. Prvo trebamo donijeti Zakon o registru branitelja. U njemu će se jasno definirati kriteriji po kojima neki pripadnik vojske može biti u tom registru. Moraju biti definirani metodologija i način kako se izrađuje registar, poručio je ministar Soldo.

Istog mišljenja je i njegov kolega iz Zapadno-hercegovačke županije Mladen Begić.

– Ovo nema veze s vojnim podacima. U biti, mi i ne znamo odakle su izvukli neke podatke, a prve informacije pokazuju kako je u njemu mnogo onih koji su stradali kao civili, a ne kao vojnici. Sigurno je kako hrvatska strana neće pristati na to. Ovo je prevažna tema za sve u Federaciji, a sada smo došli u situaciju da su registar branitelja načinili samovoljno pojedinci. Mi smo samo na jednoj sjednici Doma naroda razgovarali o toj temi i poslije nije bilo nikakvih razgovora, istaknuo je ministar Begić u izjavi za Večernji list.

Sporni registar sadrži 95.000 imena osoba koje koriste neki od oblika socijalnih davanja za bivše branitelje, koja se isplaćuju na federalnoj razini, u skladu sa Zakonom o osnovnim pravima. Obračun ovih naknada, koje se isplaćuju obiteljima poginulih branitelja, ratnim vojnim invalidima i dobitnicima ratnih priznanja vrši se kroz jedinstven informacijski sustav u koji je uvezano 79 općina, deset županija i federalna razina. Konkretno, pravo na ove naknade ostvaruje 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 članova obitelji poginulih branitelja te 5000 dobitnika ratnih priznanja.

Povoljno umirovljenje

Osim ovih naknada, pripadnici braniteljske populacije koriste i pogodnosti prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju, odnosno njih oko 34.000 iskoristilo je pravo na prijevremeno povoljnije umirovljenje.

– O ovoj temi ćemo svakako morati raspraviti s političkim partnerima na federalnoj razini. Ovaj registar ne može se praviti jednostrano i bez Zakona o registru branitelja. Netko sada želi iskoristiti situaciju u kojoj nema zakona i nema parametara koji jasno govore tko može biti u registru. Sve se mora vratiti na početak i raditi se na projektu po slovu zakona koji tek trebamo napisati i usvojiti, zaključili su Soldo i Begić u izjavama za večerenji list. Ostaje za vidjeti što će bošnjačka strana odgovoriti na ovakve stavove hrvatskih ministara, ali je lako moguće da i ova tema bude klin u odnosima vladajuće koalicije u Federaciji BiH./HMS/

Continue Reading