Connect with us

Scena

EUROPSKI PARLAMENT USVOJIO REZOLUCIJU: Daytonski sporazum ostaje temelj BiH

Europski parlament (EP) usvojio je rezoluciju o Daytonskom mirovnom sporazumu za Bosnu i Hercegovinu prema kojoj, uprkos svojim ograničenjima, taj sporazum ostaje temelj teritorijalnog integriteta, suvereniteta, međunarodnog identiteta i političke neovisnosti BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Zastupnici EP, koji su raspravu o nacrtu ovog dokumenta obavili jučer, podržali su s 525 glasova za i 42 protiv rezoluziju EP o Daytonskom sporazumu, koji se na dnevnom redu zasjedanja EP našao povodom 20 godina od potpisivanja sporazuma. Istovremeno, 39 zastupnika ostalo je suzdržano.

EP je pohvalio pozitivan progres BiH tijekom posljednjih 20 godina, ali i naveo da mnogo više posla ostaje pred zemljom.

EP u rezoluciji poziva bh. vlasti da ulože dodatne napore kao neophodne na polju pomirenja, demokratskog razvoja i stabilizacije. Pomirenje kao proces traži ozbiljno angažiranje civilnog društva na njegovom ostvarenju, poručuje se, posebno uključenje mladih u interkulturni dijalog, kao i u sferu politike.

Rezolucijom se iskazuje ozbiljna zabrinutost pripremama Republike Srpske za održavanje referenduma o državnom sudu i tužiteljstvu, koji se može posmatrati kao izazov teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Uz njega, rezolucija osuđuje nedavnu odluku RS da suspendira suradnju s državnim pravosudnim i agencijama za sprovedbu zakona, ukazujući da se svi nedostaci u pravosudnom sustavu trebaju rješavati u okviru strukturnog dijaloga o sudstvu, gdje su reforme sustava i pitanja u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u temelju ciljeva dijaloga.

Podsjećanje Parlamenta o suštini Daytona, jasno kaže: entiteti nemaju pravo na secesiju. Dokument koji su početkom godine potpisali svi bh. državni i politički lideri obvezuje sve ključne faktore u zemlji da poštuju teritorijalni integritet i političku neovisnot Bosne i Hercegovine. U tom svjetlu, podsjeća se da samo državne institucije mogu predstavljati državu u međunarodnim organizacijama.

S druge strane, činjenica je da glomazna, spora i komplicirana birokratska struktura, nesposobna za donošenje ključnih odluka, svojom nefunkcionalnošću daje pečat procesu europskih integracija, umanjujući mogućnost zemlje da jednom funkcionira kao dio EU.

Dvadeset godina nakon potpisa na Daytonski mirovni sporazum Europski parlament još jednom naglašava opredjeljenje miru i prosperitetu Bosne i Hercegovine, kao i podršku njenim europskim aspiracijama.

Ohrabruju političke reforme koje će promovirati socio-ekonomski razvoj i unaprijediti funkcioniranje zajedničke države. Takva reforma bi, uz poboljšanje života građana BiH, trebala i snažno zagovarati uzdržavanje od nacionalističke retorike koja može ugroziti sav dosadašnji napredak./AAtropolje.info

Continue Reading