Connect with us

Ekonomija

EKSKLUZIVNO: Milanović je upravo obrisao s Komšićem NATO podove u Brusselsu

Samit šefova država ili vlada 30 zemalja saveznica NATO-a završava danas poslijepodne, a  Nacrt NATO-ovog dokumenta, zvanog “communique”  potpuno je izmijenjen nakon istupa Zorana Milanovića , predsjednika RH koji je u jednom trenutku zaprijetio da predloženi tekst uopće neće biti izglasan.

Sam “Communique”  tek se u manjem dijelu bavi Bosnom i Hercegovinom koja nije u središtu interesa velikih sila. Glavnina teksta odnosi se na Kinu, Rusiju i druge NATO-u strateški daleko zanimljivije zemlje.

Premda ga većina članica u Brusselsu nije shvatila ozbilno, prije 6 dana naime odnosi su bili 29 na prema 1. kada je  tražio je unošenje riječi Dayton, i izbacivanje riječi “građani” tvrdeći da je tekst NATO-ovog dokumenta urađen kao da ga je pisao neki NGO u Sarajevu, u samo par dana stvar se potpuno promijenila. Na krau svu svi Milanovićevi zahtjevi uvaženi.

Milanovićev stav naime bio je prilično jasan:

Hrvatska je mala zemlja, mi se vama ne miješamo u velike globalne interese, ovo je naš nacionalni interes, osim toga ovo što tražim dio je međunarodnog prava, čiji ste i vi jamci. Ako smo partneri u NATO-u poštujte nas.  Ako tekst ostane neizmjenjen Hrvatska neće dići ruku za njega. Dakle nema uopće izglasavanja niti ostatka teksta. Milanović je s ovim uvjetom stajao punih 6 dana . Iako je ovaj pristup izazvao konsternaciju NATO lidera u Brusselsu, na kraju je većina shvatila da Hrvatska nije banana država. I da pred sobom imaju ozbiljnog lidera koji ne popušta.

Iz brusselskih  kuloara saznajemo da nitko nije vjerovao da će Hrvatska istaknuti veto, jer je dosadašnja praksa Hrvatske obično bila da negoduje a u konačnici pristane na pritiske velikih. Procjenjivalo se da će Plenkovićeva Vlada upravo tako postupiti.

Plenković i Radman imaju naime identičan stav Milanovićevom, što se tiče predloženog teksta no ostaje pitanje bi li oni uložili veto na predloženi tekst? Odgovor na ovo pitanje reći će nam oni sami.

Ovim potezom,  Milanović je digao ljestvicu RH politike prema BIH na višu razinu, s razine činovnika, na razinu politike.  Ujedno digao je ugled Hrvatske kao NATO članice na višu razinu. Ta zemlja unutar NATO-a više nije nebitni “okrajak Zapadnog Balkana koji tamo postoji samo da bi klimali glavama”.

Tako je nakon Milanovićevog jasnog “NE” koji je istaknuo pred 29 članica NATO-a u konačnom tekstu ostala samo riječ Dayton. Poštivanje Daytonskog sporazuma. I izbacivanje riječi “građani”.

Spominje se i izborna reforma u BiH što je bio njegov drugi uvjet.

Sarajevski mediji će ovaj strašan poraz političkog Sarajeva pokušati popraviti riječima da se ne spominju “konstitutivni narodi”.

Budući da drugog načina nemaju da skriju još jedan Komšićev poraz.Konstitutivni narodi su međutim dio Daytonskog sporazuma. I to natkrovljujući, temeljni dio Daytonskog Ustava.

I sam Milanović uopće nije tražio da ih se spominje. Rječju “Dayton” on je postigao što je i najavio.

Svjestan da zbog BIH svjetske sile neće žrtvovati svoje interese na globalnoj razini. Da nitko zbog drveta ne sječe šumu.

Ukonačnici Milanović je napravio i više nego je najavio. Hrvatsku je vratio na svjetski i europsku diplomatsku pozornicu te je odradio posao za Plenkovića i Radmana, koji u svojoj uljuljkanosti u frazeologiju “brussselskog i NATO partnerstva” ponekad i zaborave što stvarno partnerstvo jeste.

Nakon ovog istupa  za očekivati je da će Hrvati u BIH gledati tandemsku i dodatno ojačanu politiku Vlade i Predsjednika prema BIH. Dignutu daleko iznad činovničke razine.

Uz svakako neizbježna prepucavanja na relaciji Plenković Milanović.

Konkurentnost njih dvojice možda je čak i dovela do ovog sjajnog poteza Predsjednika RH i njegovog tima s Pantovčaka.

Iz Brusselsa za Poskok info : Damjan Antunović

Continue Reading