Connect with us

BiH u EU

EKSKLUZIVNO Donosimo cjelovit tekst Rezolucije Europskog parlamenta o BiH

Snažna potpora Europskog parlamenta načelima federalizma i legitimnog predstavljanja konstitutivnih narod

Hrvatski Medijski Servis donosi preliminiarnu verziju Rezolucije Europskog parlamenta na hrvatskom jeziku, usvojenu, sa 496 glasova za, 132 protiv i 67 suzdržanih zastupnika na današnjem zasjedanju u Stazbourgu. Konačna verzija sa sitnim izmjenama i još jednim danas usvojenim amandmanom bit će objavljena krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna.

Europski parlament u Rezoluciji poziva BiH da provede socioekonomske reforme i riješi problem nezaposlenosti mladih, hitno provede presude Ustavnog suda uključujući i presudu u slučaju Sejdić – Finci, zatim Odluku o izborima u gradu Mostaru kao i o legitimnom predstavljanju svih triju naroda. Parlament također osuđuje neprihvatljivo nasilje nad članovima izbornog povjerenstva na nedavnim izborima u Stocu kao i ilegalni referendum održan u Republici Srpskoj.

U rezoluciji su europski parlamentarci pozdravili ostvareni napredak u provedbi Programa reformi za razdoblje 2015.-2018. i odlučnost BiH da nastavi s institucionalnim i socioekonomskim reformama. Istaknuto je kako Bosna i Hercegovina neće biti uspješna kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji dok se ne uspostave odgovarajući instutucionalni uvjeti i upućen je poziv političkim vođama da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu izbornog prava, uzimajući pritom u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja.

a

Continue Reading