Connect with us

Scena

“Duvanjski svatovi” u Franjevačkom muzeju

Duvanjska kiprica Ivana Velić, djevojačkog prezimena Lončar, ovih je dana svojim radom obogatila prostorije Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu.
Naime, kako smo ranije pisali, Ivana je nakon završene gimnazije u rodnome gradu diplomirala kiparstvo na Akademiji u Širokom Brijegu u klasi profesora Stjepana Skoke. Inspiracija za njezin diplomski rad bili su duvanjski svatovi pa se rad upravo tako i zove. Nakon što je uspješno diplomirala, Ivana je “Duvanjske svatove “izložila i u galeriji “Virus” u Mostaru nakon čega ih je nepravedno zanemarila.
-Neko sam vrijeme radila u Međugorju kao art terapeut nakon čega sam se udala i preselila u Zagreb dok su “Duvanjski svatovi” ostali u mojoj rodnoj kući u Lipi gdje često dolazim obići roditelje. Pospremajući, obradovala sam se ovoj dragoj  uspomeni, pokazala sam ih prijateljici koja je me kritizirala što sam ih “nepravedno zanemarila”, te me upoznala  s duvanjskim gvardijanom fra Sretanom  Ćurčićem, prisjeća se Ivana.
 Sretan je naravno odmah prepoznao vrijednost ovog djela, kojega čini više od pedeset malenih figurica, te je u prostorijama prekrasnoga Franjevačkog muzeja odmah pronašao odlično mjesto za “Duvanjske svatove”. Ivana ih je jučer ondje posložila zadovoljna jer su, kaže, konačno ondje gdje i pripadaju, a svatko tko ih ondje zatekne uvjerit će se da je zbilja tome tako.
 
Ivana Ćurić/Tomislavcity 

Continue Reading