Connect with us

Ljubav

Dubrovnik: Sjednica Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

U Franjevačkom samostanu Male braće u Dubrovniku u srijedu 17. lipnja održana je sjednica Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pod predsjedanjem fra Miljenka Šteke, predsjednika VFZ-a i provincijala Hercegovačke franjevačke provincije.

 

Na sjednici su sudjelovali provincijali i provincijalne poglavarice franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i BiH te predsjednici OFS-a za Hrvatsku i BiH. Sjednica je počela molitvom Srednjeg časa i pozdravom predsjednika Vijeća fra Miljenka Šteke. U prvom dijelu sjednice s. Kata Karadža, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije, izabrana je za novu dopredsjednicu Vijeća, javlja Ika.

S. Marta Kovač, milosrdna sestra sv. Križa, imenovana je za novu članicu Povjerenstva za duhovnost. Na prijedlog fra Stipice Grgata, pročelnika Povjerenstva za Zlatnu harfu, tema “Zlatne harfe” za 2015./2016. bit će “MilosrÄ‘e”.

S. Vianeja Kustura, pročelnica Povjerenstva za duhovnost, podnijela izviješće o prijedlozima za proslavu 800. obljetnice Porcijunkulskog oprosta i za obilježavanje 500. obljetnice diobe Reda. Fra Jure Šarčević, predsjednik HKVRPP, izvijestio je o temama Konferencije koje su vezane za Vijeće franjevačkih zajednica.

Sudionici sjednice razgovarali su također o djelovanju i voditeljima Franjevačkog instituta za kulturu mira. Zaključeno je da će se sljedeća sjednica održati krajem siječnja 2016. godine u kapucinskom samostanu u Zagrebu. Na kraju je predsjednik Šteko zahvalio svim sudionicima sjednice i braći franjevcima Franjevačkog samostana Male braće za franjevačko gostoprimstvo. Gvardijan fra Veselko Grubišić izrazio je zadovoljstvo i radost da su članovi VFZ-a u RH i BiH prihvatili prijedlog zadarskog provincijala fra Andrije Bilokapića i održali sjednicu u Dubrovniku. Nakon zajedničkog ručka u samostanu, članovi VFZ-a kratko su posjetili franjevke od Bezgrešnog Začeća BDM na Dančama.

 

M.M. Tropolje.info

Continue Reading