Connect with us

Ekonomija

Država će većim porezima kažnjavati neoženjene u BiH?(UDAR NA BEĆARE)

Odlazak bh. građana u Njemačku uz pad nataliteta znači da se ubrzano topi radna snaga u BiH. Da bi riješili taj problem, poslodavci u RS-u predlažu između ostalog i uvođenje “poreza za neoženjene i neudate“, što bi podrazumijevalo da građani bez djece trebaju subvencionirati ljude s obiteljima.Država će većim porezima kažnjavati neoženjene u BiH?

Iz Zavoda za zapošljavanje RS-a su u izjavi za medije istaknuli da nisu sigurni u efikasnost tog rješenja, ali ne spore da se dogodio drastičan pad radno sposobnog stanovništva, piše Faktor.

Još više zabrinjava činjenica da je na evidenciji Zavoda sve više mladih ljudi koji su zbog određenih beneficija prijavljeni, ali zapravo i ne traže posao. Tako se, kažu u Fondu MIO drastično povećava razlika između broja radnika, i broja umirovljenika.

– Broj umirovljenika se neminovno povećava. Ne može se utjecati na zaustavljanje broja porasta umirovljenika u svim zemljama u kojima se primjenjuje princip meÄ‘ugeneracijske solidarnosti. On samo može odreÄ‘enim mjerama da se uspori – rekao je Mladen Milić, direktor Fonda MIO.

Povodom najavljenih mjera u RS-u, provjereno je i jesu li poslodavci u Federaciji BiH zabrinuti zbog pada nataliteta, a time i manjka radne snage te što misle o inicijativi poslodavaca u RS-u o uvođenju “poreza na neoženjenje i neudane“.

– Nemam nikakav komentar, mi se bavimo ozbiljnim stvarima – kazao je za Faktor direktor Udruženja poslodavaca FBiH Milan Pandurević tropolje.info

Continue Reading