Connect with us

Ekonomija

Dr. Čović: Uspijemo li dogovoriti odgodu na otplatu vanjskog duga, 800 milijuna KM usmjeriti obnovi gospodarstva

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarane skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović ističe profesionalnost onih koji su uključeni u zaštitu stanovništva, ali upozorava da je sustav mehanizma koordinacije različitih razina vlasti loš, te da je bilo pokušaja političke zloupotrebe krize.

Dr. Čović navodi da su nakon prvih dana epidemije virusa korona i uhodavanja krizni stožeri profunkcionirali i da nositelji vlasti na pojedinim razinama dosta dobro odrađuju svoj posao.

“Nadam se da ćemo usavršavati te instrumente i da ćemo na središnjoj razini imati ključne informacije, jer nisam siguran da podaci koje danas imamo odražavaju realnu situaciju na terenu, s obzirom da je nejednaka dinamika testiranja stanovništva na pojedinim područjima”, pojašnjava dr. Čović.

On naglašava da liječnici i epidemiolozi savršeno dobro rade i da su uspjeli većinu naroda uvjeriti u opasnosti i načine kako se s tim može nositi. Istovremeno, upozorava da je mehanizam koordinacije između različitih razina vlasti u BiH loš, da se često radi o improvizaciji, kao i da ponekad ovisi od osobnih odnosa.

Predsjednik Čović napominje da svakodnevno komunicira i s liderima SNSD-a, SBB-a i SDA Miloradom Dodikom, Fahrudinom Radončićem i Bakirom Izetbegovićem, da svakodnevno ima video – konferencije s pojedinim nositeljima vlasti na svim razinama i da se sustavno to dosta dobro radi.

On upozorava da je bilo pokušaja da se u nekoliko sredina epidemija virusa korona – zloupotrijebi. ”Neki su pokušali da pandemiju iskoriste i naprave nešto političkog profita – naročito u Sarajevu”, pojašnjava dr. Čović.

Također dr. Čović navodi da je riječ o nečasnim stvarima, kao i da su neke stranke epidemiju koristile za političke obračune i “preslagivanje” unutar BiH.

“Imamo slučaj sa izborom i smjenama u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH kada je SDA pokušala i djelimično realizirati želju da preglasavanjem u Zastupničkom domu i bez dogovora s bilo kim od aktera vlasti riješi pitanje SIP-a”, pojašnjava dr. Čović.

On ističe da je vrijeme epidemije pokazalo da se odluke mogu donositi brzo i da su za to primjeri izvanredne mjere u Republici Srpskoj i donekle u Federaciji BiH.

Dr. Čović vjeruje da će uskoro biti održana sjednica Parlamenta Federacije BiH, i Zastupničkog i Doma naroda, da bi ispratili zakonska rješenja koja je Vlada Federacije BiH donijela.

Kada je riječ o sjednicama Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik Čović objašnjava da su “spremni, ali da, u ovom trenutku, zakazivanje sjednica tog parlamenta – ništa ne znači”.

“Meni je najvažnije da vlade Republike Srpske i Federacije BiH, te Vijeće ministara rade koliko-toliko normalno i da ne bude sankcionirano nijedno ustavno ni zakonsko ovlaštenje izvršne i zakonodavne vlasti”, ističe dr. Čović.

On poručuje da se BiH bez zajedničkog djelovanja teško može oduprijeti ekonomskim, fiskalnim i socijalnim prolblemima.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH navodi da je s partnerima u EU napravljena odlična komunikacija u proteklih mjesec dana i da nijedan kanal nije zatvoren u financijskoj i materijalnoj pomoći.

On objašnjava da, zahvaljujući specijalnom predstavniku EU u BiH Johanu Sattleru, kao preko Hrvatske koja je predsjedateljica Vijeća Europe, postoji komunikacija sa svim nositeljima vlasti u EU.

Dr. Čović napominje da su veliki resursi Oružanih snaga angažirani u posljednje vrijeme, kao i da se mora imati u vidu angažman Granične policije koja je uradila ključan posao u zadnja dva mjeseca kada je riječ o granici BiH i kontroli prelaza.

“Cijeli sustav institucija i ljudi koji prate i uključeni su u borbu s pandemijom moraju biti prepoznati u proračunu”, smatara dr. Čović.

Za servisiranj vanjskog duga u ovoj godini treba usmjeriti oko 800 milijuna KM, navodi on i najavljuje da će njegov prijedlog biti da se pokuša napraviti moratorij za otplatu vanjskog duga za ovu i moguće iduću godinu.

“Ukoliko bude tako, tih 800 milijuna KM treba se usmjeriti u oporavak gospodarstva. Tu će nam trebati mnogo snažnija koordinacija, više profesionalizma i iskrenog odnosa jednih prema drugima.

Tu će biti pokušaja različitih prevara i mora se napraviti jasan i transparentan sustav kako ne bi potpuno uništili povjerenja koja smo između sebe izgradili”, upozorava dr. Čović.

On naglašava da treba pomoći i malim najosjetljivijim poduzećima, koja su i najvitalnija, te da se malom financijskom ili nekom drugom pažnjom ona mogu brzo vratiti u život.

Za predsjednika Čovića heroji ovog vremena su policija, medicinski kadar, cijeli zdravstveni sektor i svi sektori koji su u ovoj novonastaloj situaciji angažirani.

“Inzistirat ću na transparentnosti svega što radimo, i ako se jedna marka donira – mora se znati točno kome se daje. Sve što od opreme dolazi u BiH mora biti podijeljeno transparentno, a mehanizmi raspodjele trebaju biti što bolji da bi se to što pravičnije raspodijelilo”, napominje dr. Čović.

“Nije svako zlo ni za zlo”, navodi predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović i zaključuje: “Hajdemo ga iskoristiti da napravimo puno dobrih stvari koje nismo bili u stanju da napravimo u nekom drugom vremenu”

(srna.rs)

Continue Reading