Connect with us

Kultura

DOSTA JE! Plenković pozvao Pupovca na “raport”

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da Vlada na oštre poruke iz Srbije, vezane za napad na pripadnike srpske nacionalne manjine kod Knina, reagira racionalno i trezveno i ne da se uvući u spiralu mržnje, već nastavlja s politikom suživota, pomirbe i istine.


“Vlada reagira racionalno i trezveno i ne da se uvući u spiralu mržnje. To nećemo dopusititi i nećemo se uvući u onu vrstu utakmice, u kojoj na kraju nitko neće imati koristi. Naša je politika uključiva, to je politika suživota, pomirbe i istine”, rekao je Plenković nakon otvorenja spomen-obilježja poginulom snimatelju HRT-a Žarku Kaiću.

Znamo što je istina i što je bio Domovinski rat, ali i znamo da smo sada u 2019. godini, da poštujemo sve manjine koje žive s nama u Hrvatskoj, i srpsku manjinu. Želimo da i njihovi politički predstavnici budu dio parlamentarne većine i daju svoj doprinos razvoju hrvatskog društva, kazao je Plenković.

Na upit da komentira uhićenje napadača na Srbe kod Knina Plenković je kazao kako je policija reagirala brzo i učinkovito te otkrila počinitelje, koji su uhićeni i protiv njih slijedi postupak.

“Mislim da se nitko u hrvatskom društvu, pogotovo ne Vlada i vladajuća stranka, ne može identificirati s nekim tko se upušta u ovakva kaznena djela. To su pojedinci, možda i organizirani, ali oni nisu plod neke klime u društvu, to su devijacije kojima treba stati na kraj temeljem individualne odgovornosti”, istaknuo je Plenković.

Sastat će se s Pupovcem i razgovarati

Na više novinarskih pitanja očekuje li od čelnika SDSS-a Milorada Pupovca da povuče sporne izjave u kojima je Hrvatsku uspoređivao s NDH i tvrdio da je faktor nestabilnosti, te je li moguć raspad koalicije ako ih nastavi iznositi, Plenković je odgovorio kako će se sastati s Pupovcem i razgovarati.

Odbacio je nagađanja o pritisku članova HDZ-a zbog događaja s Pupovcem.

“Postoji rasprava na vodstvu stranke i stav koji sam jučer iznio i koji je vrlo jasan. Današnju Hrvatsku ne možemo uspoređivati s NDH, ne može se reći da je Hrvatska faktor nestabilnosti, jer mi smo zemlja koja vuče naprijed cijelo susjedstvo jugoistoka Euorpe, i nema nikakve klime u društvu koja bi bila takva da bi se za nju mogla proglašavati odgovornom Vlada ili HDZ”, poručio je Plenković.

Plenković izjavio da na sastanku rukovodstva HDZ, nije bilo riječi o mogućnosti raskidanja koalicije sa SDSS. Rekao i da je lidera Samostalne demokratske srpske stranke pozvao da mu skrene pažnju da ne sudjeluje polarizaciji društva.

“Svatko tko obavlja ključne političke dužnosti i dio je parlamentarne većine treba doprinositi smanjivanju tenzija. Hoću da se obustavi negativna spirala koja je krenula proteklih dana. Očekujem da se počinitelji  kaznenih djela pronađu i kazne. Dosta sa spiralom mržnje, to ne dolazi u obzir u zemlji koja je članica EU, NATO, koja ide naprijed. Takve teze o Hrvatskoj ne stoje”, rekao je Plenković.

“Što se tiče politike Vlade i odnosa u parlamentarnoj većini, mi isto tako smatramo krajnje neprimjerenom pa i nedopustivom izjave našeg partnera u koaliciji, u parlamentarnoj većini koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti, da se suvremena Hrvatska uspoređuje s režimom NDH. Smatramo da to ne stoji i odlučno odbacujemo takve teze”, rekao je Plenković.

On je dodao da ne prihvaća ni tezu da u Hrvatskoj vlada klima koja potiče na netrpeljivost prema manjinama, a najmanje da je za to odgovorna njegova vlada i politika.

“Sve što radimo u protekle tri godine išlo je za smanjivanjem polarizacije u društvu”, rekao je Plenković.

Continue Reading