Connect with us

BiH

Doslovno preuzima državu: Denis Zvizdić uskoro na čelu i zakonodavne i izvršne vlasti u BiH

Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, 6. kolovoza preuzet će od Borjane Krišto iz HDZ-a predsjedavanje Zastupničkim domom Parlamenta BiH.

Takvo što još uvijek nije zabilježeno u modernim demokratskim zemljama, s obzirom na to da će jedan čovjek biti na čelu izvršne i zakonodavne vlasti, a što, prema mišljenju stručnjaka, ruši temeljni princip podjele vlasti, pišu Nezavisne novine. 

To narušava ustavni princip i neprihvatljivo je da budete na čelu izvršne i zakonodavne vlasti. Točka. Nema se tu više što pričati. Ne znam da je igdje u svijetu bio takav slučaj, ali očito u BiH sve može. Ustav se ne poštuje, zakon također, kao ni odluke Ustavnog suda i što tu više ima pričati, rekao je za Nezavisne Vehid Šehić, analitičar i bivši predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

U demokratskim društvima nemoguće je da isti čovjek obavlja dvije najviše funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, jer, praktično, da Parlament BiH kojim slučajem i profunkcionira, Zvizdić bi, recimo, predlagao zakone i odlučivao hoće li ti isti zakoni, odluke, zaključci ili međunarodni sporazumi koje predlaže biti usvojeni ili stavljeni na dnevni red.

Stručnjaci naglašavaju da bi se u tom slučaju moralo postaviti pitanje ustavnosti takvih odluka, ali da do toga u BiH sasvim sigurno neće doći. Ono što je zanimljivo jeste da je i sam Izborni zakon predvidio ovakvu mogućnost, odnosno “dozvolio” je da jedan čovjek bude dio izvršne i zakonodavne vlasti.

U samom zakonu piše da “jedna osoba može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posebno izabranu dužnost”, ali da je nespojivo istovremeno vršenje ovih funkcija s vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti, “osim u razdoblju dok se ne konstituiraju izvršni organi vlasti izabrani na redovitim izborima u istom izbornom ciklusu”.

I sam Zvizdić nedavno je rekao da je situacija u kojoj će biti na čelu Vijeća ministara BiH i Zastupničkog doma parlamenta BiH u skladu sa zakonom te da će se, “sve dok je tako, ponašati u skladu s onim što dozvoljava Izborni zakon“.

Nisam samo ja u toj situaciji, veliki broj ministara na razini FBiH i države BiH je u toj dvojnoj ulozi. Postoji jednostavno rješenje, a to je da Predsjedništvo BiH dostavi ime mandatara. Opet postavljam pitanje zašto se priča o Vijeću ministara, a ne radi organ koji je formiran, a to je Parlamentarna skupština BiH, nedavno je rekao Zvizdić.

Nitko od sagovornika za Nezavisne nije mogao dati odgovor na pitanje što bi se, recimo, dogodilo da Parlament BiH i profunkcionira i počne usvajati zakone i ono što pred njega dođe iz Vijeća ministara BiH, odnosno koliko bi bile pravno valjane odluke koje bi potpisao Zvizdić i ispred Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH.

Osobno mislim da je to veliki problem. U BiH je to postalo normalno i oni koji bi trebali sudjelovati u procesima deblokiranja formiranja vlasti to smatraju normalnim i prihvatljivim. Oni koji imaju ključ rješenja tog problem to smatraju normalnim, a vremenom i mi kao građani smo oguglali na to, rekla je politička analitičarka Tanja Topić.

Podsjećanja radi, Zvizdić, kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u prosincu 2018. godine izabran je u kolegijum Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. S obzirom na to da se svakih osam mjeseci vrši rotacija na mjestu predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Zvizdić će dvije funkcije vršiti dok ne bude formiran novi sastav Vijeća ministara BiH ili do početka travnja, kada će od njega predsjedavanje Predstavničkim domom preuzeti Nebojša Radmanović iz SNSD-a.

(www.jabuka.tv)

Continue Reading