Connect with us

Scena

Dokument CIA-e: U Jasenovcu je 1951 bilo zatočeno 3000 protivnika jugoslavenskog komunističkog režima

U Jugoslaviji je 1951. godine postojalo 39 koncentracijskih logora u kojima je bilo internirano više od 200.000 protivnika jugoslavenskog komunističkog sustava a među njima je bio i logor Jasenovac, stoji u tajnom izvješću američke CIA-e od 29. svibnja 1951.

U spomenutom je izvješću poimenično pobrojano njih osam (Nova Gradiska, Gredjani, Bela Crkva, Botovo, “Scutari Lake”, Jasenovac, “Camp near Mostar”, i Smederevska Palanka) za koje se navodi kako je riječ o većim logorima te dodaje kako je postojao još 31 manji logor “kojima su upravljale različite razine vlasti u tadašnjoj Jugoslaviji”.

Riječ je o izvješću američke CIA-e, pod nazivom “Jugoslavija” iz svibnja 1951., nastalom tajnim prikupljanjem informacija od izvora u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Jugoslaviji, Turskoj i Velikoj Britaniji.

Kao komunistički koncentracijski logor djelatan i 1951. u ovom se izvješću spominje i raniji ustaški logor Jasenovac. U Jasenovcu je u to vrijeme, prema ovom izvješću, bilo zatočeno oko tri tisuće protivnika tadašnjeg jugoslavenskog komunističkog sustava.

Nedvojbeno, dragocjen je ovo podatak koji ide u prilog tvrdnjama određenih povjesničara koji na temelju niza danas dostupnih materijalnih dokaza godinama tvrde da je Jasenovac, kao koncentracijski logor, bio aktivan dugo nakon okončanja II. svjetskog rata.

>>Bojan Glavašević, Dejan Jović i Jadranka Kosor otvoreno na strani Aleksandra Vulina?

>>Ivo Goldstein: Zloguko djeluje želja Predsjednice da se raspravlja o Jasenovcu nakon svibnja 1945.

Svakako, ovo je izvješće svojevrsni šamar svim političarima i kvaziznanstvenicima koji, poput Aleksandra Vulina i njegovih sljedbenika, i dalje ostaju pri agitpropovskim tezama koje su svojedobno osmislili Aleksaandar Ranković, CK KPJ i OZNA.

 

J. Zdunić

Continue Reading