Connect with us

Kultura

DODIK: Mi smo u fazi čekanja raspada BiH, ja predlažem miran demokratski razlaz

Milorad Dodik komentirao je najavu prijedloga prema kojoj bi predsjednik Republike Srpske po automatizmu bio i član Predsjedništva BiH.

“Vama i vašoj mašti prepustio bih da malo analizirate razloge za i protiv, a vjerujem da bi sa nama zajedno našli razloge da je to samo pozicija jačanja Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je pojasnio da bi predsjednik Republike u tom slučaju neminovno bio nadležan i za sve one koji su u zajedničkim institucijama i mogao bi da sa stajališta svojih obveza napraviti najbolju moguću koordinaciju između struktura u Republici Srpskoj i na razini BiH.

Čekaju raspad

“Inače, mi smo nezadovoljni BiH i već smo u fazi čekanja da se ona raspadne i, naravno, to se treba dogoditi na miran način”, rekao je Dodik, koji smatra da međunarodni intervencionizam BiH ništa nije dao, već je samo zaključao probleme, jer ništa od onoga što su uradili stranci ne funkcionira.

Sada, dodao je, pokušavaju nametnuti reviziju Zakona o javnim nabavama i Zakona o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, koje su donijeli na silu, što pokazuje da to nije bilo ni legitimno ni dobro, čim ga tako brzo mijenjaju.

“Oni sada traže od nas da mi damo neku novu priču o legitimnosti tih zakona i kršenju Ustava prije svega”, naveo je Dodik, kojem, kako je pojasnio, nema ništa mučnije nego kada čuje zapadnjake da pozivaju na poštivanje pravne države i prava.

Alergičan na priču

“Uvijek ih upozoravam da sam alergičan na tu njihovu priču o vladavini prava jer su oni napravili atmosferu tipične nevladavine prava. Ako se ne poštuje najvažniji akt u zemlji, a to je Ustav, onda ne možemo pričati o vladavini prava”, rekao je Dodik i dodao da su oni ohrabrivali i davali podršku visokom predstavniku za kojeg je rekao da je najveći kriminalac na ovim prostorima od kad ovdje postoje pravo i pravna država.

Dodik je naglasio da je izborno zakonodavstvo u nadležnosti entiteta te podsjetio da je još na prvim izborima u BiH OESS to prenio bez ikakve suglasnosti na razinu BiH i nametnuo izborna pravila da se izbori vrše na razini zemlje, mada se izborni proces trebao odvijati u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, prenosi RTRS.

Prema njegovim riječima, o promjenama u ovoj zemlji mogu odlučivati samo Republika Srpska i FBiH kao entiteti i nitko više, nikakav visoki predstavnik te je upravo zbog toga BiH dovedena pred kolaps.

“Predlažem miran razlaz i novi dogovor u BiH, bez ikakvog novog visokog predstavnika koji treba doći sa snovima propalim 100 puta do sada, a nama su predočeni prije 20, 30 godina kako treba da se napravi multietnička država”, rekao je Dodik i dodao kako je i kancelarka zemlje iz koje se spominje da bi mogao biti novi visoki predstavnik prije nekoliko godina rekla kako je koncept multietničnosti mrtav.

Bez Visokog predstavnika

Zato je važno, istaknuo je, što je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku da visoki predstavnik treba biti ukinut.

Dodik je podsjetio da je jednim zaključkom Narodne skupštine pokrenuta inicijativa za mirnim razlazom u BiH, što treba biti od koristi svima, jer može omogućiti bolji život i Bošnjacima i Hrvatima i Srbima.

“Nitko neće praviti ‘kineske zidove’. Mi imamo plan i koncept kako bi to izgledalo – sloboda prolaska, povezivanje, možda čak i neke zajedničke funkcije u prijelaznom razdoblju, kao što je pitanje monetarne politike ili vanjske politike”, dodao je Dodik.

Dodik je ponovio kritike na ponašanje i podvale koje gotovo svakodnevno čini ministrica vanjkih poslova BiH Bisera Turković, što je moguće zato što je prethodna garnitura Srba u zajedničkim institucijama dopustila da se svašta događa pa tako sada u kolegiju ovog ministarstva od šest ljudi nema ni jednog Srbina.

On je konstatirao kako Republika Srpska sada ne odlučuje o postavljenju nižih diplomatsko-konzularnih službenika jer je to ranije dano bivšem ministru vanjskih poslova Igoru Crnatku, a sada to Turković vješto koristi protiv interesa Republike Srpske.

“U suštini, mi nemamo nikakve koristi od bilo koje priče vezano za BiH. Mi smo zaustavljeni u razvoju i bili bi tri puta uspješnija zajednica da nismo u BiH. Ovo je nama jaram. Ovo je nešto što ugrožava našu slobodu življenja, jer BiH nije naša sloboda i nije okvir za našu slobodu”, zaključio je Dodik./HMS/

Continue Reading