Connect with us

BiH

DODIK: Ako SDA misli da ćemo popustiti zbog Vijeća ministara, hvala na Vijeću ministara

Završena je nova runda pregovora oko formiranja državne vlasti u Bosni i Hercegovini u zgradi Predsjedništva BiH. Predsjedavajući Milorad Dodik je novinarima kazao da Vijeće ministara neće moći biti formirano do kraja ožujka.

Dodik je, kako prenosi N1 kazao da SDA nije odustala od MAP-a.

“MAP je odjednom pitanje života i smrti. Imamo stavove i rezoluciju NSRS. Tu stoji da to nije interes Republike Srpske. Tako se ponašamo. Ako netko očekuje da ćemo to promijeniti da bi ušli u Vijeće ministara, hvala na Vijeću ministara ministara”, kazao je Dodik.

Je li SDA “omekšala” oko uvjetovanja oko MAP-a, Dodik je poručio: “SDA je teška, uporna. Mislio sam da ćemo nešto završiti”.

Što se Vijeća ministara Dodik je kazao da će se formirati po ustaljenom principu.

“Predsjedavajući pripada Srbima. Usuglasili smo se da tri od devet ministarstava pripada Srbima, tri Bošnjacima, tri Hrvatima”, kazao je Dodik.

Poručio je da ne vjeruje da će se Vijeće ministara formirati do kraja ožujka, kako je to ranije bilo najavljivano.

“Ja sam mislio da to uradimo do dolaska Hahna. Bilo bi veoma dobro da imamo tu vrstu završenog posla, ali sada je to nemoguće. Procedure to ne dozvoljavaju. Kada smo bili u Bruxellesu rečeno je da su očekivanja od BiH da završe roaming, akreditovanje visokoškolskih ustanova i Vijeće ministara i da se to ne treba uvjetovati. Mi smo završili dvije stvari, a volio bih da to završimo prije dolaska Hahna”, naveo je Dodik u izjavi.

Što se tiče četvrtog partnera u vlasti – Dodik je rekao da ga nema.

“Ovdje postoji srpska i hrvatska politička reprezentacija, to je davno konstituirano. Kako će izgledati bošnjačka – to je stvar bošnjačke strane”, izjavio je Dodik.

Današnjem sastanku nazočili su Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA. Usuglašena je i izjava o prinicipima vezanim za formiranje vlasti na državnoj razini

Continue Reading