Connect with us

Uncategorized

DJECA LJETA: Bebe rođene u ljetnim mjesecima viša su i zdravija od onih rođenih zimi

Djeca rođena u ljetnim mjesecima pri porodu imaju veću kilažu, viša su i zdravija od beba koje su rođene u hladnijim mjesecima. Za te razlike zaslužne su majke, trudnice koje su uživale u Suncu.

U istraživanjima koja potvrđuju ove navode sudjelovalo je oko milijun ljudi, a zaključke potpisuju stručnjaci sa Sveučilišta Cambridge, piše Net.hr.

“Mjesec u kojem ćete biti začeti najčešće je rezultat slučajnosti. Na vrijeme začeća ne utječe niti socijalni status roditelja, niti godine, zdravlje ili njihove genetske predispozicije. Promatranje mjeseca u kojem ste rođeni, stoga, bio je ključan odabir, kako bismo identificirali utjecaje okoliša na dijete, prije njegovog rođenja”, rekao je za The Intependent voditelj istraživanja, doktor John Perry.

Tim stručnjaka potvrdio je spoznaje kako godišnje doba u kojemu smo rođeni utječe na visinu i težinu tek rođenog djeteta, ali su otišli i korak dalje. Usporedili su te podatke sa početkom puberteta, a što je važan indikator kakvog ćemo zdravlja biti kao odrasle osobe.

“U ovom istraživanju mjesec rođenja prvi je puta povezan s pubertetom. Drago mi je što mogu reći kako veza između ta dva faktora postoji”, dodaje liječnik.

Djeca koja su rođena u jesenskim i zimskim mjesecima nešto su niža, slabijeg zdravlja, a u pubertet stupaju ranije. Bebe koje su rođene u toplim mjesecima, u proljeće i ljeto, izrastu u više i zdravije ljude.

Zašto se to događa, još nije detaljno utvrđeno. Pretpostavka je kako iza svega stoji vitamin D, a kojega ima u izobilju za sunčanih dana. Stoga, želite li visoko dijete, zatrudnite u ljeto i trbuhe na Sunce! tropolje.info

Continue Reading