Connect with us

Kultura

“Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u Širokom Brijegu

Od 2. do 7. veljače u Širokom Brijegu u organizaciji Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem bit će održani “Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca”.

Vicepostulator će povodom 79. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću, u petak, 2. veljače u 10 sati položiti vijence i zapaliti svijeće na Trgu širokobrijeških žrtava.

U nedjelju, 4. veljače, u 17 sati na rasporedu je dolazak sudionika “Mimohoda sjećanja” koji pješače ili trče od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa. Tu će se pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca, te nazočiti krunici i misi u samostanskoj crkvi.

Na dan obljetnice, u srijedu, 7. veljače, program počinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana.

Program se nastavlja molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca, nakon čega slijedi misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

U Drugom svjetskom rata i poraću iz općine Široki Brijeg ubijeno je 2.189 osoba, iz Županije Zapadnohercegovačke 7.128, iz BiH oko 50.000 Hrvata katolika, a crkvenih osoba krštenih u BiH 225. Zbog toga je grad Široki Brijeg 7. veljače proglasio ‘Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk’, a Županija ‘Danom sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja’.

Mise zadušnice za pobijene franjevce i puk počinju 4. veljače. Prvog dana, u nedjelju, misu predvodi fra Marin Karačić, sutradan fra Dario Dodig, a u utorak, 6. veljače, fra Mario Knezović, navode iz Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”.

(www.jabuka.tv)

Continue Reading