Connect with us

BiH u EU

Danas se otvara Pelješki most, kulturno zabavni program će trajati cjeli dan

Danas se otvara Pelješki most, najveći hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz fondova Europske unije. Njime će se povezati kopno i Pelješac, a time i jug Hrvatske s ostatkom zemlje, kao i EU.

Most je dio projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom. Vlada Hrvatske je u veljači 2017. godine usvojila odluku o financiranju toga projekta koja je vezana za izgradnju Pelješkoga mosta, projektnu dokumentaciju i sufinanciranje sredstvima Europske unije. Ta je odluka bila preduvjet za realizaciju gradnje mosta i pristupnih cesta.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

No i prije toga, još u svibnju 2013. godine, Europska komisija naručila je predstudiju izvodljivosti koja je pokazala kako je Pelješki most najbolje rješenje za povezivanje juga Hrvatske s ostatkom države. Uslijedila je prijava velikog projekta koju su izradile Hrvatske ceste, a potom je i Vlada RH donijela odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom. Uslijedila je odluka EU komisije koja je s 357 milijuna eura prihvatila financirati projekt ukupno vrijedan oko 420 milijuna eura.

Most je gradila kineska kompanija China Bridge and Road Corporation, a podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije most je 29. srpnja prošle godine potpuno spojen i proteže se od Komarne na kopnenoj strani do Brijeste na Pelješcu. Najvažniji je geostrateški projekt u Hrvatskoj. Nakon što se Most otvori, hrvatski teritorij bit će prometno cjelovit.

Veliko otvaranje

Pelješki se most, kako će se i službeno zvati, otvara sutra u 20:15 prigodnom svečanosti. Svi zainteresirani građani prijenos svečanosti otvaranja Pelješkog mosta moći će pratiti putem videozida na odmorištu Brijesta i televizijskim prijenosom na HTV 1.

Program otvaranja Pelješkog mosta počet će, kako su najavili iz vlade, prigodnim izvođenjem budnice na samom mostu u 8 sati ujutro. Program će se nastaviti utrkom DU MOTION s početkom u 9 sati, a od 10 sati slijede nastupi lokalnih kulturno-umjetničkih društava. Najavljeno je i da će se posjetitelji tijekom cijelog dana imati prilike upoznati s bogatom kulturno-umjetničkom baštinom Dubrovačko-neretvanske županije.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske priopćili su kako će se pobrinuti da se promet odvija sa što manje zastoja i čekanja, a građane su zamolili za razumijevanje i strpljenje u slučaju zastoja u prometu te ih ujedno pozvali da poštuju upute policijskih službenika na terenu.

Most će prva prijeći Rimčeva Nevera

Rimac Nevera postat će prvi automobil koji će prijeći novi most, u završnici sutrašnje cjelodnevne ceremonije.

Za upravljačem će biti glavni inženjer Nevere Matija Renić, koji je stvaranje Nevere nadgledao od koncepta do stvarnosti.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

S druge strane mosta, iz Brijeste, krenut će automobil u kojem će biti nekadašnji trostruki europski prvak na brdskim utrkama Niko Pulić.

Nevera koja će prijeći Pelješki most prvi je proizvodni primjerak električnog hiperautomobila Rimac Automobila. Jučer popodne stigla je u Komarnu.

Sinoć je održana generalna proba.

Mostom su se prvi put provozali Nevera i Pulićev automobil.

Građani mogu prošetati Pelješkim mostom od 10 do 16 sati

Pelješkim mostom posjetitelji će moći prošetati u utorak od 10 sati, izvijestili su u ponedjeljak iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Tijekom održavanja ceremonije otvaranja Pelješkog mosta koja se održava u utorak 26. srpnja Ravnateljstvo policije RH u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom provodit će posebne mjere osiguranja.

Pristup odmorištu Brijesta odvijat će se isključivo preko prometnog čvora Brijesta te će za posjetitelje biti osiguran određen broj parkirnih mjesta.

Od 10 sati Pelješki most bit će otvoren za sve građane i posjetitelje koji se žele prošetati do prvog pilona.

Sa strane Komarne mostu će se moći pristupiti organiziranim prijevozom minibusevima od 10 do 16 sati (polazak s parkirališnog prostora iz turističkog naselja Klek), nakon čega će početi pripreme za službeni program./Hina

Continue Reading