Connect with us

Kultura

DANAS je blagdan Nevine dječice, volite i pazite djecu, ona su najveće blago!

Danas je blagdan Nevine dječice, dan kojim se obilježava trenutak kad je kralj Herod dao pobiti dvije tisuće djece do dvije godine života, kako bi pronašao Isusa.

Crkva se danas spominje Nevine dječice koja su svojim tek započetim životom opečatila Kristov dolazak na zemlju. Nevinu dječicu, koja su dala život za novorođenog Krista, kršćani su odavno štovali kao prvomučenike, a štujemo ih kao svete. Davni je to zločin nad kojima se svi normalni ljudi zgražaju, ali ni suvremeni svijet nije pošteđen od zločina nad djecom, događaju se i danas, što je poraz čovječanstva, ljudskosti.

Ovaj blagdan pučki se zove i Sveti mladenci, u duvanjskom kraju Mladenci, a zanimljiv običaj je da se djecu na taj dan malo vezikom (mladica stabla) šibalo, kako bi tijekom naredne godine bila zdrava, bez čireva i zaraza! Ovo je bio grublji i  gluplji običaj bio, pa se, Bogu hvala, izgubio, nestao!

Zato neka poruka današnjeg blagdana, a danas, bude svima da vole djecu, da paze na njih, skrbe o njima, da država ulaže novac u njihovo sretno djetinjstvo, odrastanje, obrazovanje i na kraju zapošljavanje, a ne da ulaže novac u nabavku naoružanje koje uvijek ima namjeru uništavanja, pa i djece i djetinjstva!

www.tomislavnews.com/Foto ilustracija

Continue Reading