Connect with us

Scena

Danas hrvatski odgovor na bošnjačku koaliciju u ‘mješovitim’ općinama

Nakon prijave za lokalne izbore, većina od 115 stranaka trenutačno vodi pregovore o mogućim koalicijskim nastupima, piše Večernji list BiH. Nekoliko koalicija je već izgledno iako nijedna neće biti zastupljena u svim općinama i gradovima.

Zajednički nastup

Za Hrvate su ovi lokalni izbori najvažniji zbog onih općina gdje su malobrojni ili su, zbog svoje razjedinjenosti, iako su u većini, izgubili načelničke pozicije na prošlim izborima.

Unutar Hrvatskog narodnog sabora traži se puna suglasnost o zajedničkim kandidatima za načelnike u Ravnom, Odžaku i Žepču, ali i za općinska vijeća u Zenici, Fojnici i Bihaću. HNS bi trebao zajednički nastupiti i u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću i drugim lokalnim zajednicama gdje su Hrvati u manjini te u svim općinama u Republici Srpskoj gdje postoji ikakva šansa da hrvatski predstavnici uđu u lokalne parlamente. Krajnji rok za odgovor ima li zajedničkog nastupa svih hrvatskih stranaka u ovim lokalnim zajednicama ili ne istječe danas.

SDA se prijavio za sudjelovanje na izborima u gotovo svim općinama i trenutačno vodi pregovore sa SBB-om o zajedničkim kandidatima za načelnike. U gotovo 80 općina i gradova ove dvije stranke će koalirati ili će međusobno podržati kandidate. Izgledno je da će SBB podržati kandidate SDA u onim općinama u kojima su oni već načelnici, a da će SDA zauzvrat podržati kandidate SBB-a u Goraždu i sarajevskoj općini Stari Grad. U onim općinama gdje je na vlasti neka treća opcija SDA i SBB imat će zajedničke kandidate, a koalirat će i na području RS-a.

Nema ujedinjenja

Puno teže idu razgovori tzv. stranaka ljevice. Približavanje SDP-a i DF-a te najavljeno ujedinjenje ljevice neće se baš vidjeti na lokalnim izborima jer je SDP odlučio u 57 općina istaknuti svoje kandidate za načelnike,  a drugim strankama nudi tek da ih ponude. U DF-u su, pak, svjesni da je približavanje SDP-u dovelo do pada popularnosti pa sada i oni uglavnom ističu vlastite kandidate za načelnike.

Najbolji primjer razjedinjenosti ljevice je Tuzla gdje će čak četiri “građanske” stranke imati svoje kandidate za gradonačelnika. U desetak općina, poput Lukavca, SDP i DF imat će zajedničke kandidate, ali realno je riječ o općinama u kojima tradicionalno osvajaju malo glasova. Preostale parlamentarne stranke iz Federacije BiH, poput BPS-a Sefera Halilovića, Stranke za BiH i Naše stranke, najavile su samostalne nastupe na izborima, ali i mogućnost koaliranja s drugima u pojedinim općinama. • tropolje.info

Continue Reading