Connect with us

Kultura

CVITANOVIĆ: Od 75, 70 članova Središnjeg odbora bilo je za sporazum s HDZ BiH

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, gostujući za N1 televiziju govorio je o sporazmu s HDZ-om koji je nedavno potpisan.

“Svjesni ukupne političke situacije u kojoj se nalazi hrvatski narod, ne praveći se kao da se nije ništa dogodilo nakon proteklih izbora, kada je izabran nelegitiman član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kada imamo jedan apsolutni nasrtaj na domove naroda s ciljem formiranja nelegitimnog Kluba Hrvata, svjesni ukupnog položaja hrvatskog naroda, stranačka tijela, Središnji odbor i Predsjedništvo su ogromnom većinom glasova donijeli odluku da u nacionalnom bloku nastupamo s onima koji su pobijedili na ovim izborima prema ostala dva naroda u BiH, prema međunarodnoj zajednici, sa ciljem promjena odnosa u BiH i ravnopravnog položaja hrvatskog naroda prema ostala dva naroda. Sporazum je potpisan zbog odgovornosti prema svom narodu, zbog trenutnih odnosa u BiH”, kazao je Cvitanović za N1.

“Tko ima pravo odreći se ili špekulirati ili zabranjivati sporazum dvije najjače hrvatske stranke o nacionalnim temama, o problemima hrvatskog naroda, o nametnutoj izbornoj volji hrvatskom narodu i svemu onome što nije završeno. Vjerujte mi, zaplet je na vrhuncu, vjerujem da će se rasplet nacionalnih pitanja uskoro dogoditi u BiH i ne želim da HDZ 1990 i ja osobno budemo izvan tih tokova”, poručio je Cvitanović.

Na tvrdnju voditelja Zvonke Komšića kako je sporazum potpisao čovjekom kojeg je najviše kritizirao, te sjeća li se što je sve govorio o Čoviću, Cvitanović je kazao:

CVITANOVIĆ: Od 75, 70 članova Središnjeg odbora bilo je za sporazum s HDZ BiH

“Je li vi mislite da ja ne znam što sam govorio o gospodinu Čoviću, a prvenstveno o politikama HDZ u proteklih petnaestak godina? Jako dobro znam. Je li vi mislite da sam promijenio stav da ovim sporazumom amnestiramo politiku koja je suodgovorna za položaj hrvatskog naroda u BiH? Isto vi, gospodine Komšiću, jako dobro znate da je ta ista politika i taj isti gospodin dobio preko 80 posto hrvatskih glasova. Pa s kim bih ja to trebao razgovarati, s kim bih trebao potpisivati sporazume? S onima koji ne žele da Hrvati biraju svoje predstavnike ili s onima koji se zalažu za separatizam BiH? Ne znam koja su vam mjerila i koji su vam kriteriji. Potpuno krivo postavljene teze, ne znam s kojim ciljem, što hoćete reći? Samo da znate, jedini rezultat na razini 2014. godine je ondje gdje je bilo ime Ilije Cvitanovića. Ti se glasovi moraju poštivati. Ne znam što je cilj ovakvih pitanja, s kim sam trebao dogovarati nacionalne teme?”, upita je Cvitanović.

Na Komšićev upit je li se prodao Čoviću, Cvitanović je odgovorio:

“To vam je jedno vrlo nekorektno pitanje, naravno da se nisam prodao, naravno da vjerujem u ovo što radim, a sve one koje ste pobrojali koji su nezadovljni, očito imaju neke svoje razloge zašto su nezadovoljni. Odluke su donijela stranačka tijela, ovo je sporazum na nacionalnoj razini, programski sporazum. Ja ih ovim putem uvjeravam sve, nema utapanja HDZ-a 1990, mi imamo svoj identitet, ugradili smo ga i u sporazum u kojem govorimo o EU putu, NATO-u, opstanku Hrvata u BiH… Ovdje su sporazum potpisala dva politička subjekta. Ne znam otkud potreba da se pojedini mediji ovoliko bave, nije to najvažnija vijest, sporazum HDZ-a BiH i HDZ-a. Nismo isti, nismo se promijenili, a vidjet ćete u subotu. Žalostan sam što su i ovi izbori pokazali da Hrvati nemaju pravo na pluralizam u BiH. Nećete da postavite pitanje zašto drugi narod Hrvatima bira predstavnike?”

Upitan je li se čuo s Dianom Zelenikom, Cvitanović je kazao:

Prije šest dana smo imali Središnji odbor u Tomislavgradu na kojem je bilo nazočno 75 ljudi među kojima je i Diana Zelenika. Bila je protiv potpisivanja koalicije do koje još uvijek nije ni došlo. Razgovarli smo i dali na glasovanje. Demokratska volja većine, 70 ruku je bilo za nastavak suradnje sa HDZ-om i ostalim strankama članicama HNS-a, pet je bilo protiv. Jamčim vam da radimo na jedan drugačiji način”, kazao je Cvitanović./HMS/

Continue Reading