Connect with us

BiH u EU

Čović se susreo s predstavnicima vjerskih zajednica, te udrugama iseljenika

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, koji boravi u radnoj posjeti Australiji, izjavio je da udaljenost ne smije biti prepreka razvoju odnosa dviju zemalja, ali i razvoju odnosa s bosanskohercegovačkim građanima koji su poveznica u izgradnji još boljih veza BiH i Australije.

Predsjedavajući Čović se okviru posjete susreo s predstavnicima hrvatske zajednice u Kanberi, koji su ga informirali o općem stanju u hrvatskoj zajednici u Australiji.

Izrazili su zahvalnost Čoviću na posjeti i interesiranju, jer je nakon više od deset godina član Predsjedništva BiH ponovno posjetio Australiju.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH se susreo i s članicama bh. ženskog hora “Modra rijeka”, koji više od 20 godina djeluje u Australiji. Članice hora su većinom izbjeglice koje su u Australiju došle iz BiH, ali i ostalih zemalja bivše Jugoslavije.

U razgovoru s Čovićem istakle su kako ovakav vid kulturne promocije predstavlja priliku da daleko od domovine pokažu i dočaraju svu ljepotu kulturnog blaga koje predstavlja sevdalinka i horska glazba zemlje njihovog porijekla.

Veleposlanstvo BiH u Australiji organiziralo je prijam u čast predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kojem je nazočio veliki broj predstavnika diplomatskog kora, ali i bh. građana.

Prije početka prijama, Čović je u vrtu Veleposlanstva BiH posadio drvo, kao znak prijateljstva žitelja BiH i Australije. Na prijamu je imao priliku razmijeniti mišljenja s brojnim žiteljima Australije bh. porijekla te se informirati o djelovanju nekoliko bh. udruženja.

Također, susreo se i s vjerskim liderima iz BiH koji djeluju u Australiji, muftijom Islamske zajednice BiH u Australiji Jasminom ef. Bekrićem, fra Miroslavom Jelićem iz Hrvatskog katoličkog centra u Kanberi te svećenikom iz Srpske pravoslavne crkve “Sv. Sava”, Goranom Čečezom. Razgovarali su o djelovanju vjerskih zajednica u Australiji. Istaknuta je izuzetna važnost duhovne skrbi i njegovanja vjerskih običaja sve tri konfesije, kako bi se i na ovaj način konstantno osnaživala povezanost s maticom.

Na kraju susreta, predsjedavajući Predsjedništva BiH poželio je vjerskim liderima uspjeh u nastavku njihovog pastoralnog djelovanja, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH

Continue Reading